Zuid Caribbean – Prachtige koraalriffen en azuurblauwe zee

St. MaartenZonovergoten, witte zandstranden, cocktails en prachtige koraalriffen. En natuurlijk de verrukkelijke gerechten en de pastelkleurige oud Hollandse huisjes, die herinneren aan de koloniale tijd. Welkom in Zuid Caribbean.

Het is moeilijk voor te stellen dat deze wateren ooit het domein waren van piraten. Of misschien toch wel, want met de perfecte temperatuur, dichtbegroeide wouden en witte zandstranden bleek St. Thomas de perfecte uitvalsbasis voor de beruchte Blackbeard. Tegenwoordig herinnert weinig meer aan die tijd en is de Caribbean het cruiseparadijs bij uitstek. Met een ongerepte natuur, volop watersportmogelijkheden, spectaculaire zonsondergangen, tropische cocktails en zee, niets dan azuurblauwe zee.

Van roze flamingo’s en rust
Aruba, het eiland van de wind. Langs de rotsachtige noordkust van het meest westelijke ABC eiland liggen tal van verborgen baaien en natuurlijke bruggen die door de zee zijn uitgesleten in het zachte kalksteen. Met in het zuiden overweldigende koraalriffen en baaien zoals de Lagune bij Oranjestad en de Spaanse Lagune. Naar Aruba komt men vooral voor het waterleven, of het nu op of onder het wateroppervlak is. De straffe wind maakt het eiland geschikt om te windsurfen of voor parasailing, terwijl onder water een kleurrijk onderwaterleven wacht.
‘Bon bini’ (welkom) op Bonaire. Op het eiland voor rustzoekers bevindt zich in het Noordwesten het heuvelachtige Washington/Slagbaai Nationaal Park, waar in de zoutpan Saliña Mathijs soms roze flamingo’s te zien zijn. Overal zijn fraaie baaitjes om te snorkelen of te duiken. Zoals het Lac Bay waar volop aan wind- en kitesurfen wordt gedaan.

Hollands Glorie op CuraçaoHandelskade Curaçao
Het reusachtige schip vaart rakelings langs de schilderachtige koopmanswoningen als het het centrum van Willemstad binnenvaart. De hoofdstad van Curaçao wordt ook wel ‘het Amsterdam van het westelijk halfrond’ genoemd. In de grootste natuurlijke haven ter wereld werden ooit slaven aan land gebracht. Curaçao is het grootste van de ABC- of benedenwindse eilanden. De afgelopen 300 jaar hoorde het met onderbrekingen bij Nederland. Maar sinds eind 2010 is onder andere Curaçao zelfs

tandig. Het Hollandse verleden is terug te vinden in de taal, gewoonten en architectuur. Geniet er van de koloniale huizen, levendige winkelstraten en een drijvende markt waar u vers fruit en specerijen uit Zuid-Amerika in kunt slaan. En wie meer actie nodig heeft kan er snorkelen, een dagje zeilen of paardrijden langs het strand.

DominicaPiraten en vulkanen
Dominica heeft één van de groenste en ruigste landschappen van de Caribbean. Het is genoemd naar de dag waarop Columbus het eiland ontdekte: zondag. Net als Guadeloupe en Martinique behoort het tot de bovenwindse eilanden. Tegen het decor van de tropische regenwouden en watervallen werd hier de film Pirates of the Caribbean geschoten. De limbomuzikanten onthalen u graag op hun eiland met typisch Caribische klanken.
Vanuit de verte ziet u ze opdoemen: de Petit Piton en Gros Piton van Saint Lucia. Twee vulkanen die ooit uit een eruptie ontstonden. Vroeger was het bergachtige en vulkanische eiland toevluchtsoord voor piraten. Nu zijn het prachtige landschap, de glooiende bananenplantages en de zwavel- en heetwaterbronnen reden voor een bezoekje.

Verborgen plekken en culinair genieten
St. Thomas is het populairste eiland van de Maagdeneilanden dankzij het strand bij Magens Bay en het taxfree winkelen in de hoofdstad Charlotte Amalie, daar waar ooit piraten hun buit verhandelden. Zo herinnert Blackbeard’s Castle (Fort Skytsborg) aan de beruchte Blackbeard. De Deense invloeden zijn nog zichtbaar in de huizen, Deens-Engelse verkeersborden en de hoofdstad die vernoemd werd naar de Deense koningin. Geniet vanaf Drake’s Seat of Mountain Top op de St. Petersberg van het prachtige uitzicht.
St. Martin, of St. Maarten, heeft een Nederlands en Frans deel en hoort samen met Saba en Eustasius bij de Bovenwindse eilanden. Het schip meert aan in de hoofdstad Philipsburg. Hoewel het een typisch Caribische vakantiebestemming is, staat het ook bekend om haar toprestaurants. Ontdek verborgen plekken tijdens een tocht per jeep door het regenwoud vol felgekleurde vogels, fruit en tropische bomen.

Tips

•    Nederlandse historie op de ABC-eilanden
•    Ieder eiland heeft een eigen sfeer door de koloniale achtergrond
•    Perfecte mix van zon, cultuur en natuur
•    Wandel door het historische centrum van Willemstad op Curaçao
•    Ga walvis spotten op Dominica. Er worden diverse boottochtjes langs de kust aangeboden.