Crystal Serenity – Middellandse Zee cruise – Dag 9

Vandaag deden we het ‘s ochtends iets rustiger aan en gingen we pas rond 11.00 uur van boord. Aan tijd hadden we namelijk geen gebrek aangezien we pas om 23.00 uur weer vertrekken. Deze blog schrijven we dit keer dan ook vanaf het vasteland op een terras in Kusadasi.

Kusadasi

Ontbijt

Om 09.30 uur zaten we wederom op het achterdek aan het ontbijt en was het dit keer al vrij warm. Inmiddels hebben we allebei onze routine gevonden in het samenstellen van ons ontbijt. Een ei hoort hierbij en dat een ei niet zomaar een ei is, blijkt wel uit de vele keuzes die we kunnen maken bij het ‘omeletstation’. Hier wordt je ei naar wens bereid en kunnen er bij een omelet vele ingrediënten worden toegevoegd.

Ondanks dat wij de enige Nederlanders aan boord zijn werden we vanochtend toch in het Nederlands begroet. Dit betrof een Zuid-Afrikaanse ober die ons Nederlands had horen praten. Tijdens onze meeting met o.a. de Hotel Director kregen we overigens te horen dat het personeel uit 46 verschillende landen komt. In vergelijking met andere rederijen is dat bijzonder veel. We hadden dit zelf ook al wel opgemerkt aangezien op de naambordjes van het personeel altijd hun nationaliteit vermeld staat. Verder valt op dat het personeel langdurig in dienst is. Gezien de informele sfeer, ook in het bijzijn van de officieren, snappen wij dit volledig.

Kusadasi

Dan weer even terug naar Kusadasi. Ook deze bestemming was ons niet onbekend. Frank was hier 4 jaar geleden geweest en voor Chris was het alweer 8 jaar geleden. We zijn vanaf het schip het centrum ingelopen en kwamen al snel op de bazar uit. Hier was werkelijk van alles in de verkoop. Kleding, zonnebrillen, horloges, telefoonhoesjes, enzovoort. Teksten als ‘alles echt nep’, ‘kijken, kijken, niet kopen’ en ‘goedkoper dan de Blokker’ vlogen ons om de oren. Het was leuk om ineens in een andere cultuur te zijn. Ook grappig om in het Nederlands aangesproken te worden zodra ze ons onderling Nederlands hoorden praten.

straatbeeld Kusadasi

Na een paar winkelstraten te hebben gezien, ging Chris naar een authentiek Turks badhuis. Hier had hij zich al de hele week op verheugd. Voor slechts € 32,- kreeg hij een Hamam behandeling, moddermasker en oliemassage. Erg leuk om dit typisch Turkse ritueel te ondergaan en volledig tot rust te komen. Zo’n cruise is tenslotte wel erg vermoeiend…

Turks badhuis Kusadasi

Procedure Turks badhuis Kusadasi

Frank was een stukje actiever en wandelde heel wat kilometers weg. Door de vele winkelstraatjes naar het kasteel en vervolgens nog langs de boulevard naar de jachthaven. Hij kwam enthousiaster dan verwacht terug omdat Kusadasi nu veel meer ‘leefde’ dan tijdens zijn vorige bezoek, destijds in november.

Diner

Het diner was deze avond niet met de standaard 1e en 2e zitting maar in een open zitting (iedereen kiest zelf hoe laat hij/zij wil dineren). Dit had o.a. te maken met de vele excursies naar Ephesus. Deze goed bewaarde en wereldbekende opgraving is namelijk de voornaamste reden dat Kusadasi wordt aangedaan. Er werd door de rederij voor $ 255,- p.p. zelfs een avondexcursie aangeboden waarbij je in Ephesus getuige kon zijn van een concert.

Om het schip niet te missen gaan we nu snel aan boord. Morgen staat ons de tweede en laatste zeedag te wachten. Woensdag komen we aan in Istanbul en is het tijd om terug te vliegen naar Amsterdam. De zeedag geeft ons de gelegenheid om jullie morgen meer te laten zien en lezen over het schip, de Crystal Serenity.

Crystal Serenity

Wat viel ons vandaag op:

– Wanneer je vanuit de hut naar een andere hut belt, komt de naam van deze persoon in beeld te staan.
– Alle hutten zijn voorzien van een echte deurbel.
– Via een touch screen geef je op het scherm buiten je hut aan of je hut schoongemaakt mag worden of dat je niet gestoord wilt worden.

De foto’s van vandaag zijn van de Crystal Serenity, het Turkse badhuis en van het straatbeeld in Kusadasi.