Costa Favolosa – West Middellandse Zee Cruise – dag 5 + 6

Italiaanse avond

Nadat we thuis zijn gekomen van een heerlijke dag op Malta, hebben we uitgerust op het dek en gekeken hoe we de haven uitvoeren. We gaan op weg naar Italië en dus is het vanavond Italiaanse avond. Er hangen vlaggen in het restaurant en alle kelners hebben een rood-groene kikker om. We krijgen Italiaanse wijn en gerechten bij het diner. Het is ongelooflijk hoe men dit voor zoveel mensen voor elkaar krijgt. Het eten was heerlijk en aan het einde van de maaltijd worden we verrast door een optreden van de kelners. De hele eetzaal gaat los en verdwijnt uiteindelijk in de polonaise achter het personeel aan. We besluiten even bij te komen met een kopje koffie om daarna naar een optreden in het theater te gaan. I have a dream is de slogan van Costa Cruises en dat is het thema van de optredens. Deze worden verzorgd door de personeelsleden van de Costa Favolosa. Iedere discipline is daarin vertegenwoordigd en iedereen is ook even belangrijk in het geheel. Ze willen ons heel graag een fijne vakantie bezorgen en dat lukt prima. Twee maal per dag word je hut schoongemaakt en alles is even netjes en verzorgd. We nemen nog een afzakkertje in de bar en gaan op tijd naar bed, want morgen loopt de wekker om half 7 af.

Dag 5: Sicilië

Sicilië

Dat is dus erg vroeg, maar zeker de moeite waard, want vroeg gedoucht om koffie te gaan halen, varen we de haven binnen met een blik op de Etna. Oranje kleurend en rook uitstotend is het echt een geweldig gezicht. We hebben besloten om deze op eigen gelegenheid te gaan bezoeken. Wat een desillusie als we bij de toeristeninformatie komen, want dan blijkt dat de tijd tekort is en we aan boord een excursie hadden moeten boeken. Jammer maar ons werd verzekerd dat ook in Catania veel te zien was. Geen punt dus!

We wandelen met een plattegrond van de stad verder op zoek naar alle bezienswaardigheden. Het is rond deze tijd natuurlijk nog erg rustig in de stad en we komen via de Kathedraal op de markt terecht. Daarna lopen we verder naar het Bellini-plein. Het toont allemaal gemoedelijk, maar de tegenstellingen tussen arm en rijk zijn groot. Prachtig cultureel erfgoed in tegenstelling tot veel bedelende mensen. Nadat we wat gewinkeld hebben, zien we in de verte een mooie poort en lopen daar heen. We maken wat foto’s en nemen een andere weg terug, achteraf door een niet toeristische wijk van Catania. Dan verwachten we bij de haven te komen, maar helaas staan we bij een busstation dat we nog nooit eerder gezien hebben. Gelukkig is er een aardige Italiaanse mevrouw, die ons de weg wijst. Dan breekt het zweet ons even uit, want het is leuk om zelf de stad te verkennen, maar je moet wel op tijd terug zijn. Gelukkig komt alles goed en nadat we een hapje gegeten hebben van het zeer uitgebreide buffet, zoeken we een plekje op het zonnedek. Heerlijk met een boekje genieten van het prachtige weer.

Sicilië

We zijn gisteren uitgenodigd door de mevrouw die aan onze tafel zit om mee te gaan naar een ontmoeting met de kapitein. Zij reist al heel veel jaar met Costa Cruises en is speciaal uitgenodigd voor deze meeting. Wij kleden ons in gala om met haar mee te gaan. We worden ontvangen met een drankje en het is leuk! Vervolgens is het tijd voor het gala-diner en dat is weer zo goed verzorgd. Je kunt kiezen uit 7 gangen en aan het einde is er een speciaal dessert van de kapitein. Dan wordt ook al het personeel opgeroepen en krijgt applaus van alle gasten. Het is echt heel bijzonder om het gemeenschapsgevoel onder hen te ervaren. Iedereen is belangrijk en van waarde! ‘s Avonds gaan we naar een musicalshow en drinken nog wat om moe en voldaan naar bed te gaan. Morgen loopt opnieuw de wekker af om half 7 en wacht Napels op ons! We hebben weer geen excursie geboekt, omdat we het toch wel erg leuk vinden om zelf alles te ontdekken. Bovendien is het zulk heerlijk weer dat we het eigenlijk zonde vinden om lang in de bus te zitten. Misschien hebben we morgen weer spijt, maar we genieten zo van alle indrukken!

kapitein Costa Favolosa

Dag 6: Napels

Napels

Gelukkig is het eigenlijk toch pas half 8 als de wekker afloopt, omdat de klok een uur teruggaat. Dat is boffen, want zo hebben we nog een uurtje extra. We gaan om 8 uur van boord en komen in een stille stad terecht, waarbij het zwerfafval meteen opvalt. We lopen er omheen en kijken vooral veel omhoog, omdat er om je heen zoveel mooie gebouwen en leuke straatjes zijn. We komen op de grote winkelstraat Via Toledo terecht, waar op zondagmorgen alle winkels natuurlijk gesloten zijn. Terwijl wij op onze plattegrond staan te zoeken waar we heen moeten worden we aangesproken door een oudere Italiaanse man met een hondje. Hij vertelt ons waar we voor het Centro Antico heen moeten. Dat gaf ons zo’n gemoedelijk gevoel, terwijl wij gewaarschuwd waren voor jongens op brommers die je tas afpakken. Op zijn aanwijzingen kwamen we op het goede spoor en begon de stad langzaam te ontwaken. Mensen gingen hun kraampjes opzetten en er kwam leven in de brouwerij. We liepen langs de Chiesa Gesu Nuovo en kwamen via San Dominico Maggiore in een wijkje terecht waar allemaal kraampjes met kerststalletjes en miniatuurbeeldjes verkocht worden. Het is een dwarsstraat tussen de Spaccanapoli en de via Tribunali en het lijkt dan wel een sprookjeswereld.

Napels

We lopen verder langs San Pietro a Majella, het oudste conservatorium van Europa, waar onder ander Puccini gestudeerd heeft naar de Via Duomo. Daar steken we over en lopen naar het Castel Capuano en de Porta Capuano. Het zijn indrukwekkende bouwwerken, maar het staat in een schril contrast met de vele bedelaars. Zoveel cultureel erfgoed, terwijl de armoede zo zichtbaar is. We gaan terug naar de Via Duomo en slaan af naar het Piazza Municipio om vervolgens richting het Castel Nuovo, wat helaas niet open is. Dan is het inmiddels weer tijd om terug naar de boot te gaan en hebben we geen spijt van onze wandeling door Napels. Natuurlijk is het anders als je slecht ter been bent of alleen, want dan is het vertrouwder om met een excursie mee te gaan. Dan zie je waarschijnlijk weer hele andere dingen. ‘s Middags vermaken wij ons prima op het dek van de Costa Favolosa met een boekje in de zon.

2013-10-27 12.30.42

Napels

Koos en Caroline

One thought on “Costa Favolosa – West Middellandse Zee Cruise – dag 5 + 6”

Comments are closed.