Cruisen van Buenos Aires naar Antarctica

In februari 2013 zijn Joke en Frits Langerak op cruise geweest van Buenos Aires naar Antarctica en weer terug. Geniet mee van hun cruise-ervaringen:

Afgelopen februari zijn we na een non-stop vlucht van 14 uur aangekomen in Buenos Aires voor onze cruise.

Iquazu

Nu we er toch zijn, hebben we de volgende dag een binnenlandse vlucht gepakt om de beroemde Iquazu watervallen op de grens van Argentinië en Brazilië te bezoeken. De 275 watervallen van de Rio Parana met een stroomsnelheid van gemiddeld 1500 m3 per seconde liggen in een schitterend park en zijn via verschillende paden en loopbruggen over het water te bewonderen. De ene dag hebben we de Braziliaanse kant en de andere dag de Argentijnse kant genomen. Het is een indrukwekkend gezicht om zoveel water naar beneden te zien plenzen.

Iquazu watervallen
Iquazu watervallen

Buenos Aires

Hierna zijn we teruggevlogen naar de hitte van Buenos Aires om hier nog 3 dagen rond te struinen. De 150 jaar oude wijk La Boca bezocht; de bakermat van de Tango. Een schilderachtige wijk met veel kleur en Tango dansers bij de terrasjes. Daarna naar de begraafplaats van Evita Perron. Hier liggen allemaal mensen van stand in kostbare tombes van wel 300 jaar oud. Ook de wijk San Telmo is de moeite van het rondwandelen waard.

La Boca, Buenos Aires
La Boca, Buenos Aires

De Plaza de Mayo met het presidentiële paleis bekeken. Hier hebben 20 jaar lang de dwaze moeders gepost vanwege het verlies van hun dierbaren tijdens het bewind van Videla. De imposante boulevard van Buenos Aires met de obelisk in het midden en aan weerszijden 2 wegen met elk 12 rijbanen.

Plaza de Mayo, Bueons Aires
Plaza de Mayo, Bueons Aires

Ushuaia

Na ruim 3000 kilometer te hebben gevaren met de Celebrity Infinity zijn we van 36 graden in 4 graden Celsius gekomen bij ‘The end of the world’ Ushuaia op het uiterste puntje van Argentinië en Chili.

Ushuaia, een leuk klein plaatsje en het vertrekpunt voor expedities naar Antarctica. Hier hebben we een tocht door het Nationale Park Tierra del Fuego gemaakt.

National Park Tierra del Fuego
National Park Tierra del Fuego

Antarctica

Vanuit Ushuaia zijn we door het Beagle kanaal naar Kaap Hoorn gevaren en daar een uurtje rondgedobberd bij de vuurtoren met de Chileense vlag in top. Toen 1500 km zuidwaarts gevaren via de uiterst kalme zee van de Drake Passage richting de Chollage Passage en Paradise Bay.

Wat een adembenemend uitzicht op een onbedorven wit landschap. We hadden windstil weer bij een felle zon en rond het vriespunt. De Celebrity Infinity was speciaal voor de Antarctica reis uitgerust met een versterkte romp. Soms maakten we flink slagzij als het schip met haar 2000 passagiers langs ijsbergen navigeerde. Schitterende gletsjers met een sneeuwdek van wel 100 meter hoog en een honderden meters dikke ijslaag. We hebben veel walvissen en zwemmende pinguïns gezien.

Antartica

De volgende dag via de Gerlache straat naar Elephants Island. Ruim 100 jaar geleden is de ontdekker Shackleton hier in het pakijs met zijn schip ‘The Endurance’ vergaan en met 23 man in de reddingsboten gestapt. Het duurde 4 maanden voordat hij de Chileense kust bereikte en een reddingsoperatie kon ondernemen.

Port Stanley, Falkland Eilanden

Nog niet bekomen van de indrukken op Antarctica gingen we voor anker in de baai van Port Stanley. Er is maar 1 verharde weg die na 4 kilometer eindigt, vandaar dat de paar honderd eilandbewoners met landrovers rijden. Wij zijn met een landrover over hobbelig terrein naar Bluff Cove Lagoon gereden om de vele soorten pinguïns langs het strand te zien. Ook waren hier de prachtige koningspinguïns aanwezig.

Koningspinguïns
Koningspinguïns

Nog steeds liggen er kilometers terrein vol met landmijnen van de Falklandoorlog die door Soedanese opruimingsploegen worden geruimd. De hoofdstraat van Port Stanley oogt met zijn postkantoor en huizen Brits en dat willen de eilandbewoners ook zo houden. We hebben hier ook het Batlle memorial monument bezocht.

Postkantoor, Port Stanley
Postkantoor, Port Stanley

Montevideo

Via Puerto Madryn, een rommelige stad om niet bij stil te staan, bereikten we Montevideo aan de monding van de Rio de la Plata. De Plaza Constitution met zijn prachtige kathedraal en Plaza Independence met het grote standbeeld vonden wij mooi. Ook de winkelstraten waren fraai.

Ons bezoek eindigde met een zware onweersbui en in de avond voeren wij weer naar ons beginpunt Buenos Aires. Wij hebben 15 dagen gevaren met de Celebrity Infinity en 7600 km afgelegd.

Celebrity Infinity
Celebrity Infinity

Joke en Frits Langerak