Voor het eerst op cruise vakantie!

Cruisen is een bijzondere ervaring: je wordt iedere ochtend wakker op een nieuwe bestemming. Tel daarbij op de luxe schepen met zwembad, spa, verfijnde maaltijden en entertainment voor iedere leeftijd aan boord en je hebt alle ingrediënten voor een geslaagde vakantie. En dat alles terwijl je maar één keer je koffer uit hoeft te pakken.

Er zijn cruises met imposante schepen waarop groots vermaak centraal staat tot schepen waarop kleinschalig genieten de boventoon voert. Maar ook cruises waarbij je het gevoel hebt op expeditie te zijn in de ongerepte natuur of met de sfeer van een privéjacht aan boord van stoere vier- en vijfmasters. Zo is er voor iedereen de perfecte cruise vakantie!

Nieuw Amsterdam, Holland America Line

Vragen die vaak aan onze cruise-experts gesteld worden, zijn bijvoorbeeld: Hoe ziet een hut eruit? Moet ik elke dag in galakleding? Heb ik een douche in mijn hut? Lees hier het antwoord op deze en andere vragen.

Inscheping
De inscheping (incheck) vindt plaats in de passagiersterminal waar je je gelabelde koffers aflevert bij een kruier. Het ticket en paspoort worden gecontroleerd, waarna je de Cruise Card ontvangt. Deze doet dienst als hutsleutel, identificatiebewijs en betaalmiddel. Een steward begeleidt je naar jouw hut, waar later ook de bagage afgeleverd wordt.

Drijvend hotel
Tijdens de reis pak je één keer je koffer uit. Meestal vaart het schip ’s nachts en word je ’s ochtends wakker in een nieuwe haven. De hut is comfortabel ingericht met een tv, badkamer met douche of bad en soms een balkon.

In de haven of aan boord
Na het ontbijt kun je er zelf op uit trekken of meegaan met een excursie. Aan boord bevinden zich winkeltjes, een bibliotheek, zwembaden, een tennisbaan, een casino, een beautycenter en soms een klimwand of ijsbaan. Iedere dag ontvang je het programma met daarin het nieuws, workshops, het theaterprogramma en het programma van de Kids Club. Soms wordt er een zeedag ingepland om een grote afstand te overbruggen waarop je kunt ontspannen bij het zwembad, een bezoekje kunt brengen aan de beautysalon of sporten.

De show

Heerlijk eten
’s Morgens heb je de keuze uit een ontbijtbuffet, restaurant of ontbijt op bed en ’s middags een lunchbuffet. Het diner wordt vaak in twee zittingen geserveerd: een vroege en late zitting. Hiervoor kun je een voorkeur aangeven. Dat geldt ook voor de tafelgrootte. Steeds vaker kun je zelf bepalen wanneer, met wie en waar je eet. In een specialiteitenrestaurant kun je meestal tegen bijbetaling terecht. Alcoholische dranken en frisdranken zijn vaak niet bij de prijs inbegrepen.

Afrekenen en fooien
De kosten van drankjes, souvenirs of excursies worden op de boordrekening bijgeschreven. Aan boord hanteert men het ‘no cash’ systeem. Bij de meeste rederijen geldt dat ook voor fooien. Op de laatste avond reken je af per creditcard of contant.

Uiteten

Kledingvoorschriften
Als je niet beschikt over een smoking of een galajurk is dat geen enkel probleem. Tijdens een formele avond is galakleding gebruikelijk, maar niet verplicht. Een kostuum voor de heren en een (avond)jurk, mantelpakje of rok voor de dames wordt op prijs gesteld. Je bent niet verplicht de formele gala-avond(en) bij te wonen. In het buffetrestaurant en in de bars ben je altijd welkom als je casual gekleed bent. Ook zijn er tegenwoordig schepen waar helemaal geen gala-avond georganiseerd wordt.

Ontschepen
De avond voordat het schip in de laatste haven aanmeert, krijg je een gekleurd kofferlabel en zet je de koffers op de gang. De volgende ochtend wacht je in één van de lounges totdat je van boord kunt gaan. De koffer vind je op kleur terug in de cruiseterminal.

Bovenstaande informatie kan per rederij en schip verschillen. Vraag bij onze cruise-experts na wat op jouw cruise en/of rederij van toepassing is.

Hutmogelijkheden

Hutten zijn er in verschillende soorten en maten. Welke hut je kiest, hangt af van verschillende factoren, zoals je budget. Toch is het verstandig om de verschillende mogelijkheden vooraf goed af te wegen. Het kan zijn dat een iets duurdere hut een enorm kwaliteitsverschil oplevert, zoals bijvoorbeeld dat fantastische uitzicht terwijl het schip door de Noorse fjorden glijdt. Onze cruise-experts helpen graag bij het maken van de juiste keuze!

Alle hutten hebben een eigen badkamer met een douche en/of bad en toilet, telefoon, radio, TV en airconditioning. Verder is er voldoende kast- en opbergruimte met in het zitgedeelte vaak een bureautje of kaptafel. Daarnaast beschikken sommige hutten over een kluisje, een minibar/koelkastje en soms een aansluiting voor een pc. In de badkamer is een aansluiting voor een scheerapparaat en soms een föhn. De afmetingen van de standaardhutten verschillen per rederij, maar variëren van 13-15m2. De verschillende huttypes beginnend bij de voordeligste:

De hut

Binnenhut
Het goedkoopst zijn de binnenhutten op de onderste dekken. U hebt hier geen raam en dus geen daglicht.

Buitenhut
Op de lagere dekken bevinden zich meestal de standaardhutten, ook wel staterooms genoemd. De buitenhutten hebben een raam of patrijspoort.

Balkonhut
Een buitenhut voorzien van een privébalkon, op veel schepen bereikbaar via een glazen schuifdeur. Balkonhutten bevinden zich vaak op de hogere dekken.

Suite
De duurste en grootste hutten zijn suites en penthouses vaak gelegen op de hoogste dekken. Deze zijn groter dan de standaardhutten en hebben behalve een apart slaapgedeelte ook een zithoek. Er is meer kastruimte en soms een inloopkast. De balkons zijn groter dan die van een standaardhut met balkon en de luxe suites beschikken vaak over extra services zoals een butlerservice en whirlpool.

Aantal personen in de hut
Een tweepersoonshut beschikt meestal over twee vrijstaande bedden, die als één dubbel bed kunnen worden opgemaakt. Bij boeking kan je een voorkeur opgeven. Een drie- en vierpersoonshut beschikt over één of twee extra opklapbare bovenbedden. Sommige hutten hebben een sofabed, dat overdag als zitbank fungeert of een ‘rollaway’ bed, een kleiner bed geschikt voor kinderen. De mogelijkheden verschillen per rederij, schip en hutcategorie.

Garantiehut
Als bij boeking niet meteen een hutnummer kan worden gegeven, kan de rederij een ‘garantie’ afgeven van een bepaald huttype tegen het daarvoor geldende tarief. Het juiste hutnummer wordt dan later, meestal kort voor vertrek of bij inscheping, aan je doorgegeven. Mocht het type hut waarvoor geboekt en betaald is niet meer beschikbaar zijn, dan word je in een duurdere hutcategorie ondergebracht. Hiervoor hoef je uiteraard niet bij te betalen. Let er wel op dat bij een garantie de ligging van de hut nooit vooraf kan worden bepaald. Heb je bijvoorbeeld een binnenhut geboekt, dan kan de rederij een duurdere buitenhut op een lager dek toewijzen dan het dek waarop de binnenhut gelegen zou zijn.

Redenen genoeg om te cruisen

– Ontdek de mooiste bestemmingen
– Moeiteloos reizen terwijl je slaapt of geniet aan boord
– Niks moet, alles mag
– Zwembad, spa, theater en nog veel meer  faciliteiten aan boord
– Uitstekende service
– Uitgebreide kidsclubs: plezier voor alle leeftijden
– Betaalbare luxe