Cruisen met kinderen

Bezoek de pretparken in Florida, ga snorkelen in de Caribbean of treed in de voetsporen van de gladiatoren in Rome. Niet alleen aan boord is er voor kinderen veel te beleven, ook de avontuurlijke bestemmingen spreken tot hun verbeelding. Kindvriendelijke rederijen maken cruisen tot de ideale gezinsvakantie, want wanneer de kinderen het naar hun zin hebben, hebben de ouders ook een relaxte vakantie!

Jongetje met duikbril

Het is fijn om te weten dat wanneer je samen iets wilt gaan doen, je de kinderen rustig achter kunt laten genietend van de activiteiten aan boord. Alles mag, niets is verplicht. Cruisen is namelijk de perfecte combinatie van tijd met elkaar doorbrengen als gezin, leuke dingen aan boord ondernemen en nieuwe plaatsen ontdekken. Op veel schepen wordt voor iedere leeftijdsgroep een speciaal programma samengesteld en wordt er in alles rekening gehouden met de kinderen.

Onze cruise-experts krijgen vaak diverse vragen van families die graag willen cruisen maar toch nog tegen wat dingen aanlopen. Het is toch heel duur met z’n allen? Is het wel veilig en vervelen mijn kinderen zich niet? Al deze vragen hebben we voorgelegd aan dhr. Vink, een klant van Cruise Travel die met zijn gezin op reis is geweest. De dochters waren tijdens de cruise 3 en 7 jaar. De reis was met MSC Cruises en ging naar de Noorse Fjorden vanaf Nederland.

Familie op balkon

1. Cruisen met het gezin, is dat niet duur?

De afgelopen jaren heb ik met mijn vrouw en kinderen van 3 en 7 jaar all-inclusive vakanties in Oostenrijk en Italië geboekt, maar we wilden nu wel eens iets anders. Toen bleek een cruise met MSC een gelijkwaardig en betaalbaar alternatief, zeker omdat kinderen gratis zijn en alleen een klein bedrag voor havengelden betalen. In het laagseizoen is cruisen met kinderen die niet leerplichtig zijn nog voordeliger. Door te kiezen voor vertrek en aankomst in Nederland, is geen (vlieg)reis naar een buitenlandse haven noodzakelijk.

2. Is een cruiseschip wel veilig voor kinderen?
Honderd procent veilig bestaat niet, maar cruisen is misschien nog wel veiliger dan een auto- of vliegvakantie. Bij MSC krijgen kinderen een armbandje om met naam, hutnummer en het reddingsbootstation. Dit gaf ons als ouders een veilig gevoel.

3. Gaan mijn kinderen zich niet vervelen/zijn er wel leeftijdsgenootjes aan boord om mee te spelen?
Als je niet van boord af gaat of tijdens een dag op zee, kunnen de kinderen zich volop vermaken in de zwembaden, met sport, deelname bij het animatieteam en uiteraard in de kinderclub. Hier ontmoeten ze kinderen van hun eigen leeftijd.

Familie Vink
Familie Vink

4. Hoe ziet een hut eruit voor een gezin?
Een hut voor een gezin van 4 personen heeft meestal 2 vaste bedden en 2 uitklapbedden. Voor grotere kinderen kun je ook 2 hutten naast elkaar boeken. Een binnenhut heeft verder een zitje met TV en een badkamer met wastafel, douche en toilet. Bij een buitenhut is er een patrijspoort aanwezig om naar buiten te kijken, terwijl een balkonhut de mogelijkheid heeft om buiten te zitten.

5. Hoe zit het met het eten van kinderen, krijgen zij speciaal eten?
Je kunt met kinderen gaan eten in het buffetrestaurant of in een restaurant waar het eten geserveerd wordt. Voor de kinderen is er een eigen keuzemenu samengesteld. Omdat onze twee dochters allebei een voedingsallergie hebben, waren er bij MSC voor allebei aangepaste menu’s. In het buffetrestaurant zijn veel verschillende vlees-, vis-, en groentegerechten, soep en toetjes mogelijk, zodat er voor kinderen wel altijd iets tussen zit wat ze lusten.

6. Zijn er kinderstoelen aan boord?
Aan boord wordt zeker rekening gehouden met kinderen en daarom zijn er allerlei faciliteiten beschikbaar, waaronder ook kinderstoelen.

7. Moeten mijn kinderen ook voor de excursies betalen?
Ja, kinderen moeten ook voor excursies betalen, waarbij het prijsverschil met de volwassenen prijs soms klein is. Ga daarom zelf op pad met kinderen in de stad waar het schip aanlegt. Je kunt dit thuis al voorbereiden of lokaal informeren voor mogelijkheden.
Tip: maak gebruik van lokale vervoermiddelen zoals trein, bus en fietstaxi!! Onze kinderen vonden dit helemaal geweldig.

8. Kan ik mijn kinderen wel even alleen laten? Bijvoorbeeld om samen te dineren?
In principe is het mogelijk om kinderen de hele dag bij de kinderclub te brengen. Hierbij wordt dan ook gezamenlijk met alle kinderen gegeten. Voor ouders dus een mogelijkheid om eens een keer samen te gaan eten of een excursie te doen. Maar cruisen met kinderen blijft voor ons wel een gezinsvakantie.

Kinderen in de hangmat