Ontdek de Zwarte en de Middellandse Zee met Oceania Cruises

Cruisen met Oceania Cruises is een bijzondere ervaring. Naast het feit dat je culinair kunt genieten van heerlijke gerechten in onder andere verschillende specialiteitenrestaurants, doen de intieme schepen kleinere en unieke havens aan. Dit is mede mogelijk doordat de Oceania schepen minder groot zijn dan  vele andere cruiseschepen. Zo bieden RegattaInsignia en Nautica plaats aan 684 gasten. De nieuwe en iets grotere Marina en Riviera hebben plaats voor 1250 gasten.

Hoewel we havens in meerdere regio’s zouden kunnen beschrijven, focussen we op twee  populaire bestemmingen die niet al te ver weg liggen: het Middellandse Zeegebied en het Zwarte Zeegebied. Bijna het gehele jaar door heerlijke bestemmingen op het gebied van cultuur, natuur en temperatuur. Om dan havens te ontdekken waar relatief weinig cruiseschepen aanmeren, is helemaal een belevenis.

Cote D'Azur

Port-Vendres
Vlakbij de Pyreneeën ligt de Franse badplaats Port-Vendres. In het koele hooggebergte kun je prachtige wandelingen maken met mooie uitzichten over de baai en de Middellandse Zee. Port-Vendres is een echte vissershaven, waar jaarlijks  rond de 1500 ton wijting en sardines wordt binnengebracht. Het middelpunt van Port-Vendres is de 30 meter hoge obelisk die gebouwd is in 1970. Elk jaar in september wordt er een feest georganiseerd, Fête de Mailly, om de bouw van de obelisk te herdenken. Dit feest staat in het teken van de plaatsing van de eerste steen van de obelisk en gaat samen met een parade en concerten en wordt afgesloten met een prachtig vuurwerk.

Sorrento
Doet het cruiseschip Sorrento aan, dan liggen ook Capri en Pompeï binnen je bereik.  Sorrento ligt op een schiereiland dat de baai van Napels scheidt van de Golf van Salerno. Het centrum heeft niet alleen gezellige terrasjes en restaurants, maar ook musea en groene tuinen. Bezoek de scheepswerf uit de 12e eeuw en de Dom St. Filippo e Giacomo. In het Museo Correale di Terranova is een kunstcollectie van middeleeuwse schilderijen en kunstambachten te bewonderen. Ook is er een zaal gewijd aan de dichter Torquato Tasso, die in Sorrento werd geboren. Proef de typisch Italiaanse sfeer in één van de restaurantjes op het Piazza Tasso en geniet van overheerlijke streekwijnen. Vanuit de haven van Sorrento kan je per boot naar het vlakbij gelegen eiland Capri.

Sorrento
Sorrento

Een uitstapje naar Pompeii behoort ook tot de mogelijkheden. Deze stad werd in het jaar 79 bedekt onder een dikke laag as door de uitbarsting van de Vesuvius. Door latere opgravingen is de stad blootgelegd en staat thans op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Pompeii
Pompeii

Amalfikust
De havensteden Amalfi en Positano zijn gelegen aan de Italiaanse Amalfikust. Ten westen van Sorrento ligt Positano. Deze stad met witte huisje en een groengele koepelkerk is tegen de berghelling opgebouwd. De Oosterse bouwstijl geeft Positano een bijzondere uitstraling. De privéstrandjes van de dure hotels langs de kust zijn met trappen te bereiken.

Amalfi
Amalfi

Geniet van de mooie route langs de kust naar Amalfi, de havenplaats waaraan de kust zijn naam dankt. Ook hier zijn de Oosterse en Moorse invloeden zichtbaar. Vooral de Duomo di Amalfi  is hiervan een goed  voorbeeld. De Duomo, bovenaan een lange trap, is het middelpunt van Amalfi. Het ligt aan de Piazza del Duomo, een gezellig plein met restaurantjes en terrassen. Vanuit Amalfi is met een boot La Grotta della Esmeraldo te bezoeken. Omdat het blauwe water weerspiegelt tegen de rotsen, is het effect een prachtig pallet van verschillende kleuren blauw en groen.

Amalfikust
De Amalfikust

Durrës
Aan de Zwarte Zee ligt de toeristische havenstad Durrës, welke na Tirana de tweede stad van Albanië is. De oude stad heeft nog vele overblijfselen die herinneren aan de geschiedenis, zoals het Romeinse amfitheater uit de 1e eeuw na Christus. Later is hier overheen gebouwd en werd het amfitheater vergeten. Pas toen er een wijnkelder gebouwd moest worden, werd het amfitheater ontdekt. Daarna is het voor een groot gedeelte opgegraven. Het kasteel van Durrës stamt uit de tijd van het Byzantijnse rijk en heeft 4,5 meter hoge kasteelmuren. Zowel het kasteel als het amfitheater en de middeleeuwse stadsmuur die van het kasteel naar het amfitheater loopt, zijn de trekpleisters van de stad.

Tirana ligt op ongeveer 33 kilometer afstand van Durrës. Het middelpunt van de stad kenmerkt zich door het immense Skanderbegplein. Het plein, volledig in Sovjetstijl gebouwd, werd genoemd naar de Albanese nationale held Skanderbeg. Een beeld van de held prijkt op het plein naast de Albanese vlag. Rondom het plein liggen het Nationaal Museum, de opera en de Et’hem Bei-Moskee. De moskee is één van de oudste gebouwen van Tirana en kenmerkt zicht door de hoekige minaret, de 15 zuilen en 14 bogen. Een aanrader is om door de bomenrijke hoofdstraat van Tirana een wandelingetje te maken en terug in de tijd te gaan met de huizen uit de Ottomaanse tijd.

Argostoli
Argostoli is de hoofdstad van het Griekse eiland Kefalonia. Het centrum bestaat uit een leuke winkelstraat met gezellige terrasjes, cafés en restaurantjes. Een 900 m lange loopbrug verbindt beide zijden van de baai. Bijzonder aan deze brug is dat deze de aardbeving uit 1953 heeft doorstaan. De rest van de stad werd compleet verwoest en is weer herbouwd. Een belangrijke bezienswaardigheid is het Archeologisch Museum, waar de waardevolle vondsten tijdens opgravingen op het eiland te zien zijn en bewaard worden. Ook een bezoek aan het Volkenkundig Museum is de moeite waard.  Hier is te zien hoe men op Kefalonia leefde aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw.

Argostoli, Kefalonia
Argostoli, Kefalonia

Sinop
De havenplaats Sinop ligt in het noorden van Turkije en wordt op Zwarte Zee cruises aangedaan. Neem een kijkje in de Aladdin Moskee die door de jaren heen is herbouwd na de inval van de Grieken. Daarnaast is ook het Sinop Archaeological Museum een bezoekje waard. Hier is een grote collectie aan voorwerpen en gouden objecten te bezichtigen, die gevonden zijn in de omgeving van Sinop. Op het terrein van het museum zijn ook de resten van een tempel te vinden. Een ander interessant museum in Sinop is het Ethnological Museum met voorbeelden van typisch houten huizen en Turkse kunst. Op ongeveer 3 kwartier rijden van Sinop liggen in een bosrijk gebied de ca. 26 Erfelek watervallen, Het is mogelijk om langs de watervallen omhoog te klimmen, maar de top is ook via een wandelpad te bereiken.

Trabzon
Trabzon is gelegen aan de Zwarte Zee in het noordoosten van Turkije. De historische stad heeft verschillende bijzondere gebouwen zoals het St. Sophia Museum in het centrum. De moskee waarin het museum gevestigd is, werd in de 13e eeuw gebouwd als kerk. Later is door uitbreidingen de kerk veranderd in een moskee. Een ander bijzonder museum is het Atatürk Museum. Het witte gebouw was het huis van Atatürk, de grondlegger en de eerste president van Turkije. Na zijn dood in 1943 is het omgetoverd tot een museum waar te zien is hoe Atatürk gewoond heeft. Het Boztepe park biedt een prachtig uitzicht over de stad. Op ongeveer 30 kilometer afstand van Trabzon is een opmerkelijk gebouw tegen de rosten aangebouwd, het Sümelaklooster. Om het klooster te beschermen is er een museum van gemaakt. Er zijn verschillende fresco’s met een  religieuze achtergrond te bewonderen.

Sebastopol
In het zuiden van Oekraïne op schiereiland De Krim ligt de havenstad Sebastopol. De stad is gelegen op 7 heuvels en heeft een lang en breed zandstrand, een grote trekpleister voor vele toeristen. Daarnaast is het Panoramamuseum een echte bezienswaardigheid. Het panorama is geschilderd door de Russische schilder Franz Roubaud en stelt het hoogtepunt voor van de belegering van Sebastopol tijdens de Krimoorlog in 1855. In het aquarium zijn naast tropische vissen ook krokodillen, schildpadden en hagedissen te vinden.

De Krim, Oekraine
De Krim, Oekraine

Deze en meerdere havens kun je ontdekken tijdens een van de cruises op de prachtige, middelgrote schepen van Oceania Cruises in een ongedwongen elegante casual sfeer. Laat je in de watten leggen op het schip, geniet van de culinair hoogstaande maaltijden en verken ondertussen de meest bijzondere bestemmingen. Aangezien het schip vaak meerdere dagen in een haven blijft of ’s avonds laat vertrekt, heb je alle tijd om bestemmingen zo goed mogelijk te ervaren. Wil je de wereld op jouw manier ontdekken? Dan is een Oceania cruise echt iets voor jou!

2 thoughts on “Ontdek de Zwarte en de Middellandse Zee met Oceania Cruises”

    1. Het klopt dat de cruises van Oceania wat duurder zijn, maar daar staat een hoop tegenover. Het serviceniveau is veel hoger en de non-alcoholische dranken en de specialiteitenrestaurants zijn bij de prijs inbegrepen. Ook zijn de schepen kleiner en kunnen daardoor unieke bestemmingen aangedaan worden. Bovendien heeft Oceania vaak mooie aanbiedingen. Zeker de moeite waard om in de gaten te houden.

Comments are closed.