Cruise Oostzee met St. Petersburg

Statige paleizen, museumschatten en oude steden. Dit is het domein van de tsaren, waar fictie en realiteit naadloos in elkaar over lijken te lopen. Het gebied rond de Oostzee was dan ook door de eeuwen heen een inspiratiebron voor sprookjesvertellers, kunstenaars en designers.

Tijdens een cruise in de Oostzee waan je je in een sprookjeswereld met de imponerende pracht en praal van St. Petersburg, de kleurrijke huisjes en middeleeuwse steden als Tallinn. Geen wonder dat Hans Christian Andersen in deze Noord-Europese cultuur ideeën opdeed voor zijn verhalen. En het meest wonderlijke is misschien wel dat je voor deze cruises ook ‘gewoon’ vanuit Nederland kunt vertrekken.

Sprookjesachtig Kopenhagen

De vrolijk gekleurde huizen langs de kade van Nyhaven, designerwinkels en kunstgalerieën. In Kopenhagen gaan geschiedenis en trends hand in hand. Als je met  het cruiseschip de haven van de Deense stad binnen komt varen, word je verwelkomd door de Kleine Zeemeermin die dromerig over het water staart. Ze raakte al eens een arm kwijt, werd onthoofd en geverfd, toch zit ‘Den Lille Havfrue’ nog steeds op haar steen. Beeldhouwer Eriksen maakte de Kleine Zeemeermin naar het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen.

In het centrum van Kopenhagen is alles op loopafstand. Dus wandel naar één van de musea, neem een kijkje in Paleis Amaliënborg en ga winkelen in de langste winkelstraat van Europa: de Strøget. Laat je verrassen door het uitzicht vanaf de toren van het Raadhuis of geniet in (pret)park Tivoli van muziekconcerten of nostalgische attracties als het reuzenrad en de houten achtbaan uit 1914.

Kopenhagen, waterfront

Het erfgoed van Peter de Grote

St. Petersburg straalt rijkdom en grandeur uit met haar sierlijke gebouwen, marmeren pilaren en kunst, veel kunst. Het voormalige Leningrad is onlosmakelijk verboden met Tsaar Peter de Grote die de stad wilde omtoveren tot zijn droomstad. Dat is wonderwel gelukt. De Russische stad doet westers aan met haar grachten en kanalen. Het werd gebouwd op 100 eilanden en moest een voorbeeld zijn voor het moderne Rusland, waarbij Amsterdam dé inspiratiebron was. St. Petersburg is bovendien de geboortestad van de huidige president van Rusland Vladimir Poetin en het was decor voor de James Bondfilm ‘Golden Eye’. Maar de culturele hoofdstad van Rusland bracht ook schrijvers en beroemde componisten voort als Tsjaikovski en Mussorgsky.

Bezoek de Hermitage, één van de grootst musea ter wereld, dat is ondergebracht in vijf gebouwen. Onder de verzameling van drie miljoen kunststukken bevinden zich werken van onder andere Rembrandt, van Gogh, Monet en Da Vinci. Boek een excursie via de rederij en maak een stadstour langs de mooiste plekjes van de stad, zoals Petershof, het zomerpaleis iets buiten de stad. Dit is inclusief het visum voor Rusland. De ideale manier om niets te missen en de sfeer van St. Petersburg te proeven.

St. Petersburg

Poëtisch Tallinn

Straten met kinderkopjes en een prachtige oude binnenstad, Vanalinn, kenmerken de middeleeuwse havenstad Tallinn. De hoofdstad van Estland lijkt een kleinere versie van St. Petersburg. De voormalige Hanzestad is verdeeld in een boven- en benedenstad met grote hoogteverschillen. Geniet bij de Russisch-orthodoxe kathedraal en het parlementsgebouw in de bovenstad van het prachtige uitzicht over de benedenstad. Het oude centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en bevindt zich in de benedenstad waar alle straatjes op uitkomen op het Raadhuisplein. In de verschillende bouwstijlen zijn Deense invloeden terug te vinden, maar ook oude pakhuizen en panden in Jugendstil.

Tallinn

Fins design

De Finse hoofdstad Helsinki is dé design- en architectuurstad van Scandinavië. De bruisende binnenstad is een mekka voor wie van shoppen en design houdt. Tal van boetiekjes en galerieën zijn hier te vinden, van bekende en minder bekende designers. Zalm is er in overvloed, net als vers fruit dat verrukkelijk smaakt dankzij de midzomernachtzon. De groene stad wordt omringd door water en op loopafstand van het centrum bevindt zich het populaire strand Hietsu. De parken in Helsinki, zoals het grote Keskupuisto, zijn ideaal om te langlaufen of voor nordic walking. Vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de rotskerk Temppeliaukio, dat in 1969 in de rotsen werd uitgehouwen.

Tips

– Dit sprookjesachtige gebied is ook bereikbaar met vertrek vanuit Nederland
– Het visum voor Rusland is inbegrepen bij excursies via de rederij
– Bezoek het imposante Catharina Paleis en bewonder de kunstschatten van de Hermitage in St. Petersburg
– Ontdek Kopenhagen op de fiets, overal in de stad zijn gratis fietsen te leen
– Ontdek het veelzijdige Tallinn