Cruise Groot-Brittannië en Ierland, afwisselend en puur

Een landschap zo mooi, alsof je naar een ansichtkaart kijkt. Dat is het landschap dat je zult zien tijdens een cruise langs de kust van Groot-Brittannië en Ierland. Prachtige baaien, levendige badplaatsen, spectaculaire parken, duizelingwekkende kustlijnen, diverse prachtige zandstranden, uitgestrekte meren, vele bergen, valleien en mooie steden en dorpen. Cruisen langs Groot-Brittannië en Ierland is ontzettend gevarieerd. En wat leuk is om te weten: vaak varen de cruises ook nog langs de Kanaaleilanden en vertrekken ze vanuit Nederland. Als dat niet makkelijk is!

Spectaculaire landschappen, afwisselende steden en lieflijke dorpjes

Groot-Brittannië en Ierland, allebei hebben ze een eigen karakter en charme. Een vakantie in dit gebied is een ontdekkingsreis tussen natuur en een verbazingwekkende verscheidenheid aan cultuur en historie. Een soort reis door de geschiedenis, maar niet een geschiedenis die saai en stoffig is. Hier vind je schitterende kastelen en burchten. De pittoreske haventjes worden afgewisseld met ruige binnenlanden. Er zijn bruisende steden met verfijnde modewinkels en gezellige straten en liefelijke dorpjes. Bekende musea, goede theaters en vele pubs met live muziek vind je hier overal. Maar ook de rust van het platteland en klassieke badplaatsen zijn  prachtig om te zien en te ervaren. Muziek, natuur en cultuur gaan hier hand in hand. Dit zijn geschikte bestemmingen voor alle leeftijden met voor iedereen wat wils. Door de taal is het gemakkelijk communiceren en het is ook een veilige bestemming. Een cruise langs deze regio zal je zeker niet teleurstellen. En, het is hier zeker niet zo regenachtig als men altijd denkt.

Ierland: wilde natuur en bruisende steden

Dit dunbevolkte eiland heeft enorm veel natuurlijke schoonheid. Het is een klein land met een grote reputatie. Ierland is groen, de bewoners zijn vriendelijk en gastvrij en het land is wereldwijd bekend vanwege haar ontroerende en aanstekelijke muziek. Het zuidoosten is relatief zonnig. En overal waar je komt is geschiedenis. Een prachtige Ierse aanloophaven is Waterford. Dit is de oudste stad van Ierland. Deze levendige stad werd door de Vikingen gesticht. Waterford staat wereldwijd bekend om het Waterford Crystal dat sinds 1783 in de stad wordt gemaakt. Een bezoek aan de kristalfabriek is zeker de moeite waard. Hier kun je de mooiste vazen, borden en glazen bewonderen. Maar ook een bezoek aan Reginald’s Tower, een toren die door de Vikingen werd gebouwd en het Waterford Museum of Treasures mogen tijdens een bezoek aan Waterford niet ontbreken. Als je meer houdt van moderne en figuratieve kunst of prachtige tuinen dan kun je je hart ophalen bij het museum Fairbrook House.

Cliffs of Moher, Ierland

Gedurende de reis is er een uitgebreid aanbod aan excursiemogelijkheden, ook vanuit aanleghavens als bijvoorbeeld Dublin . Dublin is Ierland ten voeten uit. Het is ook één van de grootste muzieksteden van Europa. Het is een verrassende moderne en multiculturele stad waar je heerlijk kunt rondlopen. De vele parken waaronder Phoenix Park, het grootste stadspark van Europa, maken de stad een aangename plek. De stad is ook de thuisbasis van Guinness. Je reis is niet compleet als je dit bier niet hebt geproefd. Aangezien er meer dan 1000 pubs zijn zal je altijd wel een plekje vinden om een biertje te drinken.

De culinaire stad Belfast met hippe bars waar je perfect kunt winkelen, eten, drinken en uitgaan mag natuurlijk ook niet onvermeld blijven. Belfast heeft een sfeervolle haven waar aan één van de werven ooit de Titanic werd gebouwd.

Kust, Ierland

Schotland: veel culturele schatten

Schotland herbergt ondanks haar kleine formaat enorm veel culturele schatten. Het landschap is bijna magisch. De bergen en meren en woeste kustgebieden geven Schotland dat prachtige ruige gevoel. Een slokje whisky, de nationale drank van Schotland, mag eigenlijk niet ontbreken. Maar dat zal wel lukken in één van de vele pubs. Vanuit de haven van Queensferry kun je een bezoekje brengen aan Edinburgh, de prachtige hoofdstad van Schotland, met haar spectaculaire ligging bovenop een reeks uitgedoofde vulkanen en steile rotsen. Vergeet daarbij niet Edinburgh Castle te bezoeken. Dit is één van de meest iconische toeristische attracties van Schotland. De meeste gebouwen van het huidige kasteel zijn 17e-eeuws. De Schotse kroonjuwelen en de Stone of Scone of Stone of Destiny, waarop de koningen van Schotland werden gekroond, zijn hier te bezichtigen. Edinburgh Castle was niet voor niets een machtig fort en de geliefde verblijfplaats van vele Schotse koningen en koninginnen. In de Schotse Hooglanden ligt het plaatsje Invergordon, omgeven door ruige bergen en machtige kastelen. Het is een charmant stadje en van hieruit kan je een bezoek brengen aan het legendarische en beroemde Schotse meer van Loch Ness.

Dunnattar Castle, Scotland

Kanaaleilanden: mild klimaat met Franse en Engelse invloeden

Het Kanaaleiland Guernsey is met haar hoofdstad St Peter Port een beroemde aanloophaven tijdens verschillende routes naar Groot Brittannië en Ierland. Het landschap is hier adembenemend. Van typisch Engelse bergen en kustlijnen tot Franse wijngaarden. Hier vind je een mix van mediterrane, Franse en Engelse invloeden. De kustlijn met stranden wordt onderbroken door adembenemende krijtrotsen. St Peter Port wordt ook wel beschouwd als één van de mooiste havensteden van Europa. En dat is niet zo gek. Van de pittoreske jachthaven, haar prachtige kerk, de knusse straatjes en gezellige promenade krijg je direct een vakantiegevoel. Slenter langs de verschillende boetiekjes, geniet op een terrasje tijdens een kopje koffie van het uitzicht, of eet een hapje in één van de vele goede restaurants. Hauteville Huis was de thuisbasis van Victor Hugo tijdens zijn 15 -jarige ballingschap van Frankrijk. Een tour door zijn huis is een absolute aanrader. Hier schreef hij de beroemde roman Les Misérables. Het huis en haar excentrieke interieur zijn prachtig om te zien. Reserveer wel, want het is een populaire ‘attractie’.

Comfortabel cruisen vanuit Nederland

Omdat je voor een cruise naar deze bestemming ook vanuit Nederland kunt vertrekken, is het ook een comfortabele reisbestemming. Geen vervelende vluchten of lange busreizen. Geen gedoe met zoeken van locaties, routes of hotels. En niet de stress van het rijden aan de linkerkant van de weg. Vanaf Amsterdam of IJmuiden stap je gemakkelijk aan boord en hoef je direct aan niets meer te denken. ‘Relax’ en ‘geniet’, dat zijn de toverwoorden voor cruisen in deze regio, want alles is tot in de puntjes geregeld. Vanaf het moment van vertrek ervaar je meteen de service en uitgebreide faciliteiten aan boord van het cruiseschip.