Ik ga op cruise, help wat moet ik aan?

Mensen denken bij cruisen vaak aan sjieke kleding, knellende pakken en fantastische baljurken zoals je vroeger vaak zag. Maar dat is verleden tijd. De dresscode is tegenwoordig een stuk informeler. Dat wil niet zeggen dat je niet netjes gekleed mag gaan, want dat kan altijd, maar het is natuurlijk wel vakantie.

Om een beeld te krijgen van de verschillende dresscodes geven we hier een korte omschrijving. Casual is echt vrijetijdskleding. Semi formal of informal is bijvoorbeeld een jurk, rok of nette broek met jasje voor de dames en lange broek en jasje met of zonder das voor de heren. Formal is cocktailjurk of galajurk voor de dames en pak met das of smoking voor de heren.

Stelletje bij de reling

Informeel maar wel netjes

Overdag is de dresscode ‘vrijetijdskleding’ hetgeen betekent dat je vrijwel alles kunt dragen. Een leuke sweater of trui, een korte broek of een spijkerbroek, het kan allemaal. Er zijn wel een aantal ongeschreven regels waar je rekening mee moet houden. Die spreken echter ook wel een beetje voor zich. Zo is het niet gepast om in zwemkleding bij het buffet of diner aan te schuiven. Dat geldt natuurlijk niet alleen tijdens een cruise maar ook tijdens ‘reguliere vakanties’ in een hotel of resort. De heren worden overigens verzocht om de restaurants ’s avonds te betreden in een lange broek.

Zeedagen met formelere avonden

Als je een cruise boekt waarop (meerdere) zeedagen zijn, dan zijn deze avonden bij uitstek het moment om eens even goed uit te pakken. Je hebt de hele dag kunnen relaxen en rusten en de avond is voor veel reizigers een uitgelezen moment om eens even extra hun best te doen om er leuk uit te zien. Dat is op dagen dat het schip ergens aanmeert vaak wel anders, want dan zijn de meesten vaak een beetje moe van de indrukken van de dag en is alles wat gemakkelijker en losser. Sommige rederijen stellen bij de formele avonden avondkleding op prijs maar een pak met een das voor de heren en voor de dames een cocktailjurk of broekpak is ook een uitstekende keuze.

Klaar voor de formele avond

Kledingvoorschriften bij luxe rederijen

En wat als ik met een luxe rederij ga cruisen, moet ik dan 10 koffers mee voor mijn kleding? Dat is een vraag die we ook vaak horen, het antwoord is nee. Er zijn een aantal luxe rederijen die zelfs helemaal geen formele avonden hebben, maar waar alleen het kledingvoorschrift ‘casual’ of ‘smart casual’ geldt. En bij de luxe rederijen waar het wel wordt gewaardeerd zijn er ook volop avonden waarbij de dresscode iets informeler is en je dus niet weer met dezelfde galajurk aan tafel hoeft te verschijnen.

Natuurlijk is het leuk om mooi gekleed te dineren, te dansen of aan boord een prachtige show te bezoeken. Als je om je heen kijkt kun je op de formelere avonden echter ook volop genieten van andere goed geklede gasten. Vooral Britten en Italianen pakken tijdens deze avonden vaak uitbundig uit en zijn een lust voor het oog. Een prachtig ingericht schip vol mooi geklede mensen geeft avonden als deze altijd extra allure.

Formele avondkleding

Vaak moeten mensen even wennen aan de termen galakleding of smoking. Maar wat we eigenlijk van alle cruisereizigers na terugkomst horen is dat ze er volop van genoten hebben. Vaak wordt dit gezien als een bijzonder leuke ervaring. Het is niet eng om in een sjieke blote galajurk te gaan dineren als honderden andere dames dat ook doen. Dit is de uitgelezen kans om eindelijk eens dat pak, die jurk of die schoenen aan te doen waarvoor je thuis zelden een gelegenheid hebt om ze te dragen. Als je geen passende kleding hebt, kun je aan boord in de gezellige boetiekjes een leuke outfit kopen, die je tegelijkertijd zal herinneren aan de mooie cruise. Als je een hekel hebt aan een stropdas en liever een spijkerbroek draagt, dan kun je op een groot aantal schepen de formele avond ontlopen door in het buffetrestaurant te dineren.

Zo zie je dat kleding geen belemmering hoeft te zijn om een cruise te boeken, dus kom aan boord!