Cruisen naar de Galapagos Eilanden, wat een genot!

De heer Prevo is afgelopen april op cruise geweest naar de Galapagos Eilanden. Lees hier zijn avonturen.

Onze 13e cruise werd een hele bijzondere en is niet te vergelijken met alle andere cruises. Wij hadden een 10-daagse reis geboekt naar de Galapagos Eilanden.

We hebben een expeditiecruise gemaakt met de Celebrity Xpedition. Het schip is een luxe jacht met plaats voor 92 passagiers. Dat is wel even wat anders dan een cruiseschip met 3200 passagiers. Er is dan ook geen lift, geen casino, geen theater, geen zwembad, geen klimwand en dergelijke. Er is wel een mooi restaurant (met één vrije zitting), een lounge, een bar, een sauna en een whirlpool. Er is voldoende ruimte aan dek om te zonnen of even alleen te zijn. Er zijn geen kledingvoorschriften of gala avonden, dus je kunt gewoon in je korte broek naar het diner. Alles is zeer ongedwongen.

Celebrity Xpedition
Celebrity Xpedition

Werkelijk alles was bij de cruiseprijs inbegrepen: de vlucht van en naar Baltra, transfers, dranken, maaltijden, excursies, snorkeluitrusting en de gezellige avonden. Per 14 mensen reist er ook een naturalist of bioloog mee die uitleg geeft.

De reis begon met de vlucht naar Quito, Ecuador, waar wij netjes door onze begeleider werden ontvangen en naar het geweldige JW Mariott hotel werden gebracht. Het was een echte Celebrity ontvangst.

Quito

We werden door onze gids opgehaald om kennis te maken met een deel van de overige gasten. We kregen een Quito City Tour aangeboden, die ons langs de hoogtepunten van de stad voerde. We stonden ook nog even op de evenaar, dus met één been op het noordelijk en met één been op het zuidelijke halfrond. ’s Avonds kregen we met de overige gasten, die het pakket geboekt hadden, een welkomstdiner. Zo konden we meteen met iedereen kennis maken en het schept gelijk een band die een groot deel van de gezelligheid zou bepalen op deze bijzondere cruise. Op een expeditieschip met 92 passagiers kom je elkaar veel tegen, op het schip, bij de landingen etc. Je helpt elkaar bij het aan en van boord gaan in de grote rubberen Zodiacs.

Welkomstdiner

Zo’n klein schip heeft voordelen, maar ook nadelen. De voordelen zijn dat je geen lange afstanden hoeft af te leggen aan boord en dat je iedereen snel kent, ook het personeel. Een nadeel zou kunnen zijn dat je niemand kunt ontlopen als je dat zou willen. Ook voel je de deining van het schip wat meer dan bij een groter schip.

De Galapagos Eilanden

Vandaag werden we door onze begeleiders opgehaald en werden we naar het vliegveld van Quito gebracht voor de vlucht naar Baltra. Hier werden we met Zodiacs naar ons verblijf voor de komende 7 dagen gebracht, de Celebrity Xpedition. Dit was weer eens wat anders dan lopen door grote glazen sluizen en aan boord door heel veel mensen begroet te worden.

Zodiac

Nu kwamen we aan bij een houten steiger achter op het schip en werden we op het achterdek begroet met een glas champagne en een heerlijk koud handdoekje om je op te frissen. Na elke landing kregen we zo’n handdoekje nadat het personeel je reddingsvest had aangepakt. Hier had je ook geen cruisecard met foto, geen machine waar je bagage doorheen moest en geen uren wachten om alle papieren te regelen. Nee, je had je gemeld op het vliegveld en dat was het, ingecheckt dus. Als je van boord ging, werd je naam genoteerd en bij terugkomst moest je weer voor aanwezigheid tekenen.

Schildpad

Iedere avond werd er een presentatie gegeven over wat wij de volgende dag konden verwachten. Zo had je per dag ‘s morgens en ‘s avonds de gelegenheid om één of twee eilanden te bezoeken, in de klassen zwaar, minder zwaar en licht. De tochten werden vroeg in de morgen of aan het einde van de dag gehouden in verband met de warmte. De eerste keuze had meestal snorkelen aan het einde er bij. De tweede keuze  had strandactiviteiten, zoals zwemmen en dergelijke. De derde keus omvatte alleen landingen of alleen een tocht in de Zodiacs. Verder werden tussen de landingen door nog tochten gemaakt met de snorkelliefhebbers om diepzee te snorkelen tussen de mooiste gekleurde vissen, schildpadden, zeeleeuwen en pinguïns. Ook de zwemmers werden soms verrast door een pinguïn, rog, zeeleeuw of mooie vis aan hun voeten. Er waren zowel natte als droge landingen, die wel eens moeilijk waren omdat je op de kust landt en niet aan een steiger afmeert.

Zeeleeuw

De avonden werden ingevuld met optredens van de naturalisten, biologen en ander personeel, een talentenshow, een bezoek van Koning Neptunus, muziek, etc.

Voor ons wat dit, na de vele bijzondere reizen die we al hebben gemaakt naar onder andere Antarctica, de Amazone, Alaska, IJsland, Australië en Nieuw Zeeland, werkelijk de meest bijzondere mooiste, fijnste en meeste ontspannende cruise ooit. Als dit het paradijs is, zijn wij er mooi geweest. Zo dicht bij de natuur en de dieren komen we niet meer.

Dhr. Prevo met schildpad

Zoals eerder gezegd, het heeft niets met het gewone begrip cruises te maken. Maar ben je goed ter been, ga er dan vooral naar toe. Je weet niet wat je mist en de foto’s zeggen genoeg. Je moet het met eigen ogen, neus en oren ervaren.

Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik hier een deel van uitmaakte.

Aad Prevo

Heb je na het lezen van dit reisverslag zin gekregen in een cruise naar de Galapagos Eilanden. Klik hier voor meer informatie.