Cruisen naar Afrika

Afrika is niet het eerste continent waar je aan denkt wanneer je wilt gaan cruisen. Plaatsen zoals Cairo, Tanger en Casablanca komen nog wel eens voor tijdens cruises naar het Middellandse Zeegebied, de Rode Zee of het Midden Oosten. Maar denk eens aan een bezoek aan Robbeneiland voor de kust van Kaapstad. Wie wil er nu niet thuiskomen en vertellen dat hij tijdens zijn cruise een safari heeft gemaakt of op de Tafelberg heeft gestaan?

De reisduur van cruises naar Afrika is over het algemeen drie weken of langer. Dit komt mede door de vele landen die aangedaan worden tijdens deze cruises en de afstanden tussen de aanleghavens. De volgende aanleghavens komen vaak voor tijdens cruises naar Afrika:

Durban (Zuid-Afrika)

De Zuid-Afrikaanse stad Durban is, dankzij de aantrekkelijke stranden en het subtropische klimaat, een geliefde bestemming. De haven is één van de grootste natuurlijke havens ter wereld. Vlakbij Durban bevinden zich twee verschillende natuurreservaten, het Tala Game Reserve en het Phinda Game Reserve. In beide parken kun je op safari gaan en kans maken om de Big Five (leeuwen, luipaarden, buffels, olifanten en neushoorns), giraffes en nijlpaarden te spotten. Breng een bezoekje aan de Victoria Street Market en je zintuigen zullen worden geprikkeld door de kleuren en geuren van het exotische eten, specerijen en souvenirs. De Durban City Hall is niet alleen het stadhuis van de stad, maar het grote gebouw huisvest een bibliotheek, de Durban Art Gallery en het Natural Science Museum. Verschillende internationale en Zuid-Afrikaanse kunst is te bewonderen in de Art Gallery. Heb je altijd al willen weten hoe een dodo er uitzag? Breng dan een bezoek aan het Natural Science Museum waar je deze en andere dieren, vogels, reptielen en insecten kunt bewonderen.

Durban

Kaapstad (Zuid-Afrika)

Kaapstad is één van de bekendste steden in Afrika. De stad is gelegen in het zuidwesten van Zuid-Afrika op een schiereiland dat bekend staat als Kaap de Goede Hoop. De vuurtoren op het puntje van het schiereiland te bereiken via een kabelbaan of te voet. Je hebt er een prachtig uitzicht over de baai van Kaapstad en de Tafelberg. Deze berg is vanaf ver al te zien en is herkenbaar aan zijn kenmerkende platte vorm. Ga met de kabelbaan naar de top en geniet van het onvergetelijke uitzicht. Voor de kust van Kaapstad ligt Robbeneiland. Het eiland is vooral bekend doordat Nelson Mandela er gevangen gehouden werd. Tegenwoordig staat Robbeneiland op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en worden er rondleidingen gegeven.

Kaapstad

Agadir (Marokko)

Agadir is een haven- en badplaats gelegen aan de westkust van Marokko. In 1960 geheel verwoest door een aardbeving en de daarop volgende branden en vloedgolven. De nieuw gebouwde stad ligt ongeveer 3 kilometer ten zuiden van de oorspronkelijke stad. Tegenwoordig is Agadir een bruisende, moderne stad met een kustlijn van 10 kilometer en een moderne haven. Een bouwwerk dat nog herinnert aan de aardbeving is de Kasbah, waarvan alleen de omheining nog zichtbaar is. De restanten van de Kasbah liggen op berg waarvandaan je een prachtig uitzicht over de stad, de haven en de oceaan hebt. Een beroemde markt in Agadir is de Souk, waar je verschillende producten en heerlijke geurige specerijen kunt kopen.

Marokko

Walvisbaai (Namibië)

Walvisbaai is de belangrijkste zeehaven van Namibië. Door het vele plankton trekt de baai elk jaar walvissen en is deze daar naar vernoemd. Walvisbaai is beroemd om de grote populatie vogels, zoals pelikanen, flamingo’s etc., maar er zijn ook zeehonden en dolfijnen te vinden. Vlakbij Walvisbaai is het Namib-Naukluft Park met het Naukluftgebergte en de Namibwoestijn. Deze woestijn is de oudste ter wereld en heeft indrukwekkende zandduinen van wel 330 meter hoog. Het woestijnzand bestaat uit verschillende kleuren oranje zand, waaraan je kunt zien hoe oud een duin is. Want hoe ouder een duin, hoe helderder de kleur van het zand.

Walvisbaai

Nosy Bé (Madagaskar)

Ten oosten van het vaste land van Afrika ligt het eiland Madagaskar. Cruiseschepen leggen vaak aan in Nosy Bé, een tropisch eiland in het noorden van Madagaskar. Je kunt hier heerlijk relaxen, snorkelen, zwemmen en zonnen. Daarnaast kun je ook uitstekend duiken bij de koraalriffen. Het eiland wordt ook wel ‘parfumeiland’ of ‘het eiland der geuren’ genoemd vanwege de vele Ylang-Ylang plantages en diverse kruidentuinen. Vanuit Nosy Bé kun je verschillende miniatuureilandjes bezoeken met kleine vissersdorpjes en uitstekende duikmogelijkheden. In het Lokobe reservaat op Nosy Bé kun je verschillende soorten reptielen en lemuren bewonderen. Vanaf Mont Passot heb je een schitterend uitzicht over het bounty eiland.

Madagaskar

Dakar (Senegal)

Dakar, de hoofdstad van Senegal, is gelegen op het schiereiland Kaap Verde, het meest westelijke puntje van Afrika. Dakar is bekend vanwege de Dakar Rally, die sinds 2009 niet meer in Dakar wordt gereden maar in Argentinië en Chili. Dakar is één van de grootste steden van West-Afrika en heeft een modern centrum met koloniale invloeden. Een bijzonder bouwwerk is het Presidential Palace, gebouwd in 1906. Bovenop een 100 meter hoge berg staat het African Renaissance Monument. Het monument met een hoogte van 50 meter bestaat uit een man, een vrouw en een kind die richting de zee wijzen. Het beeld werd onthuld in 2010, vijftig jaar nadat Senegal onafhankelijk werd van Frankrijk, nadat het eerst een kolonie was. Senegal staat bekend om haar zandschilderijen. In de Sand Painting Gallery, kun je een kijkje nemen hoe deze bijzondere schilderijen gecreëerd worden. Het kleurige zand dat gebruikt wordt, komt uit het gehele land en wordt samengevoegd tot een schilderij.

Ongeveer vier kilometer voor de kust van Dakar ligt het eiland Gorée. Het eiland is in de 15e eeuw ontdekt en is slechts 900 meter bij 300 meter groot. Hier staat het fort D’Estrees waar vroeger slaven werden verhandeld. Tegenwoordig doet het dienst als een museum. Op Gorée is een mix van verschillende invloeden te zien. Zowel Mediterrane als Arabische invloeden zijn terug te vinden in de architectuur.

Ben je geïnspireerd geraakt door deze aanleghavens in Afrika, bekijk hier de cruises naar Afrika.