Cruise naar Livorno en omgeving

Een populaire cruisebestemming is Livorno, gelegen in de Italiaanse regio Toscane. Hoewel er in de stad zelf van alles te zien is, trekken de meeste cruisegasten eropuit naar verder weg gelegen hoogtepunten van het Toscaanse culturele erfgoed. Door middel van onderstaande bestemmingen krijg je een idee wat je kunt doen in de buurt van Livorno. Bezoek het charmante vestingstadje Lucca, de bakermat van de renaissance, het machtige Florence, het toeristische Pisa met de welbekende scheve toren, pittoresk San Gimignano omringd door wijngaarden of de schilderachtige kustplaatsjes van Cinque Terre.

Lucca

Lucca met zijn smalle straatjes is zeker een bezoek waard. De meeste toeristen laten dit kleine plaatsje links liggen. Het is er dan ook relatief rustig. Lekker slenteren door de straten is hier de manier, het middeleeuwse centrum is nagenoeg autovrij. De vestingmuren dateren uit de 14e en 15e eeuw. Ze zijn iets meer dan vier kilometer lang en er is een park op aangelegd met een fiets- en wandelroute. Op het ronde plein Piazza del Anfiteatro zijn nog de trekken van het oude amfitheater te herkennen dat tijdens de stichting van Lucca door de Romeinen gebouwd is. De fundamenten van het amfitheater zijn gebruikt voor woningen en winkels. Leuk om te weten is dat de wereldberoemde componist Giacomo Puccini op 22 december 1858 in Lucca werd geboren.

Lucca
Lucca

Pisa

De toren van Pisa maakt deel uit van een complex waartoe ook de kathedraal van Pisa (de Duomo), een doopkapel en een begraafplaats horen. Kort na het begin van de bouw in 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat men loodrecht verder bouwde, is de toren niet alleen scheef maar ook krom. De toren is 55,85 meter hoog en heeft 297 treden. De huidige helling is ongeveer 10%. De bronzen deuren van de nabijgelegen Duomo zijn bedekt met mooie reliëfs en zeer de moeite waard om nader te bekijken.

Pisa
Pisa

Florence

De drie eeuwen bijna ononderbroken heerschappij van de machtige familie di Medici heeft ervoor gezorgd dat Florence tot ongeveer het jaar 1730 het culturele en intellectuele hart van Europa was. Het historische gedeelte van Florence is heel compact, zodat de meeste bezienswaardigheden lopend te bereiken zijn. Bewonder in ieder geval de Duomo, maar ook de koepel is de moeite waard om te bezoeken. Wie naar het hoogste punt loopt, wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de stad. Op de Piazza della Signoria staat een replica van de David van Michelangelo. De echte bevindt zich sinds 1910 in de Galleria dell’Accademia. Deze is naar binnen verplaatst om het beeld te beschermen tegen weersinvloeden. Wie van juwelen houdt kan zijn hart ophalen op de Ponte Vecchio, de brug over de rivier de Arno, die vele kleine juwelierswinkeltjes herbergt. De Santa Croce kerk is vooral beroemd om de graven van beroemde Florentijnen zoals Michelangelo, Galileo Galilei en Macchiavelli.

Florence
Florence

Cinque Terre

De Cinque Terre is een schilderachtige, rotsige kuststrook van 15 kilometer. De naam verwijst naar 5 dorpjes die zich op een spectaculaire manier als het ware vastklampen aan de steile, hoge kliffen. Het omvat de dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. De dorpen zijn behalve door hun fantastische ligging vooral bekend vanwege de authentieke sfeer, de wijnen en het zeebanket. De wijnproductie omvat de beroemde droge Cinque Terre Bianco en de zoete dessertwijn Sciacchetrà . De ligging van de wijngaarden is spectaculair want er is geen vlak stuk te bekennen. Sommige liggen op een helling van meer dan 50%!

Cinque-Terre
Cinque-Terre

San Gimignano

San Gimignano wordt ook wel het Manhattan van Toscane genoemd vanwege de overblijfselen van 72 torens die het stadje domineerden in de 12e en 13e eeuw. Deze torens dienden als verdedigingswerken tegen plunderaars en vooral als symbool van rijkdom voor de buren. Het Museo Civico is gevestigd in het Palazzo del Popolo, waar fresco’s van diverse kunstenaars te bewonderen zijn. Vanuit het Museo Civico heb je ook toegang tot de hoogste van de nog bewaard gebleven torens die een prachtig uitzicht biedt. De Via San Giovanni is dé winkelstraat met een keur aan producten uit de streek. Proef de olijfolie en de heerlijke witte wijn Vernaccia di San Gimignano.

San Gimignano
San Gimignano

Ben je geïnspireerd geraakt door deze bestemmingen en wil je graag deze steden bezoeken? Bekijk hier de cruises naar Livorno en breng een bezoek aan deze plaatsen.

One thought on “Cruise naar Livorno en omgeving”

Comments are closed.