Cruise met de Marina van Oceania naar Paaseiland

De heer Fijlstra en mevrouw Homan zijn eind december 2013 op cruise geweest met de Marina, één van de schepen van Oceania Cruises.

Onze cruise begon in Valparaiso (Chili) en ging via Robinson Crusoë Eiland, een verblijf van twee dagen op Paaseiland, Pitcairn Island, Fakarava, twee dagen op Bora-Bora naar de eindbestemming Tahiti.

Paaseiland
Paaseiland

Paaseiland was het verwachte en gezochte hoogtepunt en voor ons eigenlijk de hoofdreden om deze cruise te maken. Wij namen de nadelen van deze reis (relatief veel dagen op zee en een groter schip dan we gewend zijn) daarom in zekere zin voor lief. Paaseiland is iets groter dan Texel en is vooral bekend om zijn vele meer dan manshoge beelden, de groeve waar deze beelden zijn uitgehakt en de mystiek die deze beelden omgeeft. De omgeving van de groeve (een heuvel met talloze beelden, die bijna levende wezens worden) is onvergetelijk. Maar Paaseiland heeft ook nog een fantastisch kratermeer, meerdere unieke uitzichtpunten en wandelmogelijkheden. Landschappelijk gesproken en qua beleving was dit meteen het hoogtepunt van onze cruise.

De heer Fijlstra en mevrouw Homan op Paaseiland
De heer Fijlstra en mevrouw Homan op Paaseiland

Met Oud en Nieuw was het feest aan boord. We hebben extra feestelijk gegeten en daarna was het feest rond het zwembad met de bemanning in de rol van entertainer en de band in jaren 70 modus. We hebben al vele malen Oud en Nieuw gevierd op een cruiseschip en toch is het elke keer weer hartstikke gezellig. En met wat dagen op zee voor de boeg kon het extra laat worden.

Frans Polynesië is natuurlijk weer een heel ander verhaal dan Paaseiland. Overal lagoons met ongelooflijk helder water in allerlei schakeringen. Geen wonder dat Bora-Bora al die ongelooflijk dure, fraaie en luxe hotels kent met allemaal bungalows boven het water. Ons schip heeft daar twee dagen voor anker gelegen in een prachtige baai. Dan is buiten lunchen en dineren ook geen straf, zeker als de zon veelkleurig ondergaat.

Bora-Bora

Verwacht op Bora-Bora overigens geen gezellig dorp waar je leuk uit eten kunt. Voor alle hotels en ook voor ons schip geldt, dat je er in principe wel weg kunt, maar dat heeft geen zin, want je staat ‘in the middle of nowhere’. Dus alles is eigenlijk ingesteld op volpension. En waarom zou je ook weggaan als je je het St. Regis Bora Bora Resort of het Four Seasons Resort Bora Bora kunt permitteren, waar je met een hotelbootje naartoe gebracht wordt (een beetje zoals de Malediven). Wij waren er overigens in het laag-en regenseizoen en hebben wel wat regen gehad, maar dat mag op een cruise van 18 dagen geen naam hebben. Wat nog wel relevant kan zijn, is dat je te maken krijgt met veel nachten waarop de klok achteruit gaat. Zo groeide het tijdsverschil voor je gevoel in no time van 6 naar 11 uur. Dat maakt voor de terugreis en je jetlag natuurlijk wel een verschil.

Markt

Onze cruise eindigde op Tahiti in het Intercontinental Hotel en we hadden het geluk om in een van de nieuwere kamers met zeezicht te belanden. Elke middag en avond gegeten in het Lotus Restaurant dat boven het water gelegen is achter de Swim-up bar. Goed eten, maar aan de prijs (zoals alles in Frans Polynesië). Daar tegenover was de ambiance geweldig. De mooiste zonsondergangen en het rif onder je voeten met vele vissoorten. Als je niet wilt snorkelen, heb je de meeste vissoorten toch gezien, of anders liggen ze op je bord.

Met een hartelijke groet,
Rob Fijlstra en Amke Homan

Straatje