Reisverslag Alaska, deel 1

Cruise Travel en Holland America Line hebben een unieke 16-daagse droomreis naar Alaska samengesteld. De reis is begonnen met een 8-daags landprogramma dat gevolgd wordt door een 8-daagse cruise van Seward naar Vancouver. Tom Matze is mee als begeleider en deelt via ons blog zijn ervaringen.

Zondag 17 augustus, Amsterdam

Aangezien ik verwachtte dat de meeste van onze reizigers liever te vroeg dan te laat zouden zijn, stond ik al vroeg met mijn bordje op Schiphol. Mijn naam is Tom Matze, woonachtig in Middelburg en inmiddels drie jaar reisbegeleider bij Cruise Travel. De cruise die ik nu mag begeleiden is extra mooi, een cruise van Alaska naar Vancouver, Canada met daarbij een interessant landprogramma in Alaska. Ik heb er zin in!

Tom Matze op Schiphol
Tom Matze

We beginnen onze reis op Schiphol, hier verzamelen we voor de vlucht naar Fairbanks met een overstap in Minneapolis. Mijn voorgevoel klopte want drie uur voor vertrek heb ik de meeste leden van onze groep al gezien. De sfeer zit er meteen goed in, toch is de spanning van een aantal gezichten af te lezen. Enkele groepsleden reizen voor het eerst naar Amerika en de strenge procedure van de Amerikaanse douane is een spannende ervaring. Het valt me op dat de groep het goed met elkaar kan vinden.

Na een lange reis is het fijn om te merken dat bij aankomst alles goed geregeld is. We worden ontvangen door Gladys van Holland America Line, zij heeft alles voor ons geregeld tot de kamersleutels in ons hotel aan toe. In overleg met Gladys besluit ik de uitleg te geven zodat ook de groepsleden die minder goed Engels verstaan alle belangrijke informatie kunnen volgen. Het Westmark Hotel in Fairbanks is een prettig hotel zeker na een lange en vermoeiende reis. Een paar bikkels drinken nog wat in de bar maar bij het grootste gedeelte van de groep heeft de vermoeidheid het gewonnen, zij gaan meteen naar bed.

Maandag 18 augustus, Fairbanks

Wakker worden in Fairbanks Alaska, niet bepaald naast de deur. Iedereen heeft goed geslapen maar de jetlag zorgt er toch voor dat er vandaag niet uitgeslapen wordt, tien uur tijdsverschil is niet niks. Vandaag is er geen programma dus is iedereen vrij om in eigen ritme de dag door te brengen.

Totempaal Fairbanks

Fairbanks komt op het eerste gezicht niet over als een bruisend stadje, er lijkt vrij weinig te zien of te doen. Om van Fairbanks te kunnen genieten moet je er bewust van zijn dat het een frontier stadje is in een erg schaars bewoond gebied, The real Alaska. Met dit in gedachte is het zeker de moeite waard om hier rond te kijken. The last frontier wil je toch een keer proeven? Wat veel van de groepsleden opvalt is dat de bewoner van Fairbanks super vriendelijk zijn en graag een praatje maken.

Eskimo Standbeeld Fairbanks

Het is vandaag lekker weer en na iedereen van een plattegrond van Fairbanks te hebben voorzien, informeer ik de groep over de mogelijkheid om naar de Noordpool af te reizen. Niet de echte Noordpool natuurlijk, maar een plaatsje dat Noth Pole heet en waar het huis (en vooral de winkel) van de Kerstman staat. Bijna iedereen besluit hier een kijkje te gaan nemen. Zelf ben ik met een klein gedeelte van de groep naar het Morris Thompson Cultural and Visitors Center geweest. Het lag op wandelafstand van het hotel. Het was niet alleen mooi, maar ook nog heel leerzaam voor de komende veertien dagen in Alaska. Daarvan ga ik van dag tot dag een verslag doen.