Reisverslag Alaska, deel 2

Cruise Travel en Holland America Line hebben een unieke 16-daagse droomreis naar Alaska samengesteld. De reis is begonnen met een 8-daags landprogramma dat gevolgd wordt door een 8-daagse cruise van Seward naar Vancouver. Tom Matze is mee als begeleider en deelt via ons blog zijn ervaringen.

Dinsdag 19 augustus, Fairbanks

Vannacht al een stuk minder last gehad van de jetlag. De meeste leden van de groep zijn vandaag niet vroeger dan vijf uur wakker. Komt wel goed uit want om half zeven moeten de koffers op de gang staan. Tijdens het verzamelen op de gang merk ik dat iedereen er zin in heeft vandaag. De verhalen over gisteren gaan nog een keer rond en het blijkt dat het Alaska museum en het Pioneerpark in Fairbanks ook zeker de moeite waard waren.

We beginnen vandaag met een tocht met een echte raderboot over de Chena River. Op het moment dat ik de andere bussen aan zie komen bij de pier schrik ik even, er is toch wel genoeg plaats? Eenmaal aan boord blijkt het reuze mee te vallen, er is genoeg plaats voor iedereen om bijvoorbeeld een plekje aan de reling of bij een raam uit te zoeken. Een paar stoten op de scheepshoorn en we zijn onderweg.

Raderschip
De raderboot

Onderweg zijn er twee tussenstops, de eerste bij een trainingscentrum voor sledehonden en de tweede bij een indianendorp. De sledehonden zorgen voor het meeste enthousiasme binnen de groep. Omdat er geen sneeuw ligt, worden de dieren voor een karretje gespannen in plaats van een slee. De honden laten meteen zien wat ze in huis hebben, het karretje wordt in razend tempo in een boog rond het trainingscentrum getrokken. Het trekken zit ze gewoon in het bloed. Het indianendorp is wat toeristisch maar ook zeker de moeite van een bezoek waard. We worden rondgeleid door Jenassa, een Athabasca Indiaanse gekleed in prachtige traditionele kleding.

Jenassa
Jenassa

Aan het eind van de excursie, als de raderboot weer terug is bij het beginpunt, wordt een hartige lunch geserveerd. Hier komt het organisatietalent van de Amerikanen weer naar boven, binnen no time staat er een lunch voor vijfhonderd mensen op tafel. Het hoofdgerecht van de lunch bestaat uit een lekkere rundvlees stoofpot.

De tweede etappe van vandaag is een bustocht van ruim drie uur naar het Denali National Park. Tijdens de rit zien we pas echt hoe uitgestrekt Alaska is. We trekken over verschillende bergpassen en op sommige plaatsen is het uitzicht eindeloos. De lucht is een woest maar prachtig mengsel van wit, grijs en blauw. Als de lucht even blauw is, trekken er grote verlichte vlekken over het landschap. Wat is het hier mooi.

Het geronk van de bus, het vroege opstaan en de lekkere warme lunch zorgen ervoor dat na een tijdje steeds meer leden van ons gezelschap even wegdommelen. Totdat de jongste van ons gezelschap ineens uitroept: ‘een vos!’ Iedereen schrikt wakker maar de snelheid van de bus zorgt ervoor dat we het dier alweer uit het oog verloren zijn. We zijn wel weer bij de les, dat is maar goed ook want niet lang daarna zien we de eerste eland. Er gaat een golf van opwinding door de bus. Hoe dichter we bij Denali National Park komen, hoe spectaculairder het landschap wordt. Helaas blijft Mount McKinley vandaag in de wolken gehuld maar voor de rest was het een perfecte dag. Morgen gaan we het park in!