Reisverslag Alaska, deel 3

Cruise Travel en Holland America Line hebben een unieke 16-daagse droomreis naar Alaska samengesteld. De reis is begonnen met een 8-daags landprogramma dat gevolgd wordt door een 8-daagse cruise van Seward naar Vancouver. Tom Matze is mee als begeleider en deelt via ons blog zijn ervaringen.

 Woensdag 20 augustus, Denali National Park

Om half negen sta ik voor de ingang van het McKinley Chalet and Resort te wachten op mijn reizigers. Ik verwacht ze op tijd want vandaag is het de grote dag. Mijn collega Sabine van Cruise Travel heeft mij verteld dat het berentijd is, dus ga ik vol vertrouwen met mijn reisgenoten beginnen aan de Denali Wilderness Tour.

Links en rechts van mij hoor ik dat het zien van beren inderdaad bovenaan het verlanglijstje van vandaag staat. Onze bus is een oude Amerikaanse schoolbus die aangepast is om de rit wat comfortabeler te maken, deze bus geeft een apart sfeertje aan de tocht. Met een volle bus gaan we op weg, onze gids Michael spreekt duidelijk Amerikaans waardoor zijn uitleg voor iedereen goed te volgen is.

Gele schoolbus
Onze bus

Denali National Park is indrukwekkend, vooral door de weidsheid die het tentoonspreidt. De eerste paar kilometers is de weg nog verhard maar daarna vervolgen we onze tocht over een grindweg. Langzaam klimt de bus naar boven over indrukwekkende bergpassen met weidse uitzichten. Het weer is net als gisteren, vlagen zon, bewolking en regen wisselen elkaar af. Michael haalt ons al snel uit de droom, Mount McKinley gaat vandaag niet achter zijn wolken uit komen.

Omdat wij zo gefocust zijn op het zoeken naar elanden en beren zouden we bijna vergeten aandacht te besteden aan het prachtige landschap dat aan ons voorbijtrekt. Er is bovendien geen beer of eland in die bosjes te zien. Opeens komen er gelukkig toch wat dieren in zicht, een paar verdwaalde rendieren, een grondeekhoorn en de Northern Grouse. Zodra Michael ons vertelt dat dit de beroemde Famous Grouse is beginnen de camera’s van de whiskyliefhebbers te klikken. Maar niets dat ook maar op een beer lijkt. Ik hoor al mensen hardop aan mij twijfelen. Er valt zelfs het woord ontslag!

Weer een paar rendieren. En dan, opeens, een eland. Een mannetje. Weer een klein eindje verder staan wat andere bussen stil. Dat is altijd spannend. En ja hoor, in bocht 248 van de enige weg door Denali National Park gaat de wens van al mijn reizigers in vervulling. Een grizzlybeer. Onze bus staat nu ook stil, binnen klinkt een ratelend geluid van klikkende fototoestellen. Mijn baan is ook gered. Helaas vertikt de beer het om op te kijken richting onze camera’s. Hij houdt zich maar met één ding bezig en dat is bessen eten. Hij kijkt niet één keertje op.

Denali National Park
Denali National Park

Niet ver voorbij de beer beginnen we aan onze terugweg van deze prachtige tocht. Er is maar één weg door het park dus rijden we terug zoals we gekomen zijn. We spreken met de buschauffeur af dat als iemand nog een beer ziet hij of zij hard ‘stop’ moet roepen naar de chauffeur. We hebben geluk, we zien er nog drie! Achter elkaar. Samen vier beren gezien en alleen daarom is deze excursie al de moeite waard geweest. Maar als ik dat zeg, zou ik dat schitterende landschap van Denali National Park tekort doen. Net als de elanden en berggeiten die we onderweg naar huis ook nog hebben gezien. Het was gewoon een heel mooie en geslaagde excursie.