Reisverslag Alaska, deel 4

Cruise Travel en Holland America Line hebben een unieke 16-daagse droomreis naar Alaska samengesteld. De reis is begonnen met een 8-daags landprogramma dat gevolgd wordt door een 8-daagse cruise van Seward naar Vancouver. Tom Matze is mee als begeleider en deelt via ons blog zijn ervaringen.

Donderdag 21 augustus, Denali National Park – Anchorage

We verlaten het McKinley Chalet Resort bij het Denali National Park per shuttlebus. Die brengt ons naar het treinstation, een paar mijl verderop. Een prachtige panoramatrein staat daar op ons te wachten. De reis van vandaag gaat helemaal van Denali naar Anchorage, de grootste stad van Alaska.

Trein door het landschap

De plaatsen in de trein zijn gereserveerd dus niemand hoeft zich te haasten om een mooi plaatsje te vinden, alle plaatsjes zijn mooi. We zitten bij elkaar en hebben alle ruimte die we nodig hebben. Comfortabele stoelen onder een doorzichtige koepel waardoor je overal rond je heen kunt kijken. Als de trein zich langzaam in beweging zet dan zit iedereen doodstil. Wat is dit mooi, en ontspannen vooral. Je ziet vanuit die heerlijke stoel de mooiste landschappen aan je voorbij trekken.

Uitzicht uit de trein

En voor honger of dorst is in deze trein geen plaats. Vriendelijke serveersters komen regelmatig langs om te vragen of je misschien iets zou willen eten of drinken, de verzorging in deze trein is prima.Tijdens de eerste mijlen die we met deze trein afleggen, hoor ik overal om me heen kreten van bewondering. Gisteren een prachtige tocht gehad door Denali National Park maar dit doet daar zeker niet voor onder. Het landschap is boeiend en afwisselend, indrukwekkende hoge bergen, weerspiegelende meren en snel stromende rivieren. Het leuke is ook dat de trein langzaam gaat rijden als er iets bijzonders te zien is. Zodat iedereen de kans heeft om foto’s te maken. Vanonder het panoramadak of, als je nog scherpere foto’s wilt, vanaf een van de open balkons, de ochtend vliegt om.

Dal Denali National Park

Onze groep wil het liefst samen lunchen dus dat spreek ik af met de steward op de trein. Voor de lunch is een aparte restauratiewagen beschikbaar. De kwaliteit van het eten is in deze trein uitstekend. Net als een aantal anderen bestel ik de Alaska Seafood sandwich, heerlijk vers. Je ruikt en proeft de zee gewoon. Lekker eten mag echter niet de aandacht laten verslappen voor wat er buiten allemaal gebeurt. Het is ook tijdens de lunch dat de wens van deze reisbegeleider in vervulling gaat. Het gebeurt niet vaak en het duurt ook niet lang maar Mount McKinley komt een paar minuten in volle glorie vanachter de wolken vandaan. Van top tot teen, de hoogste berg van Noord Amerika, 6180 meter hoog.

Mount McKinley
Mount McKinley

We rijden al in de buitenwijken van Anchorage als vlak naast onze treinwagon een enorme eland wegschiet, dit is de kers op de taart. Als we acht uur na ons vertrek in Denali Anchorage binnen rollen is iedereen heel erg tevreden. Wat een prachtige tocht. Het Hilton hotel waar we vannacht logeren is vanaf het station gemakkelijk te zien, toch gaan we er in een shuttlebus naar toe. Dit is een goed verzorgde trip waarin alles ons zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Het hotel is prima. En de koffers? Die staan weer netjes op onze kamer.