Reisverslag Alaska, deel 5

Cruise Travel en Holland America Line hebben een unieke 16-daagse droomreis naar Alaska samengesteld. De reis is begonnen met een 8-daags landprogramma dat gevolgd wordt door een 8-daagse cruise van Seward naar Vancouver. Tom Matze is mee als begeleider en deelt via ons blog zijn ervaringen.

Vrijdag 22 augustus, Anchorage

Het is fijn om weer eens in een grote stad te zijn. Hier kun je ’s morgens ook buiten het hotel gaan ontbijten. In een leuk tentje, gemakkelijk bereikbaar omdat het hotel toch al midden in het centrum staat. Onze morgen in Anchorage is vrij te besteden, dat is fijn want er is hier heel veel te doen. Bijvoorbeeld naar de brug een klein eindje verderop waar je de zalm de rivier op kunt zien zwemmen. Of naar het museum, het grote winkelcentrum of een van de andere attracties van deze leuke stad. Wat iedereen ook gedaan heeft, een ding was voor iedereen het zelfde, ze hebben ervan genoten. Het was een prachtige morgen.

Onze bus vertrekt om 12 uur, de eerste stop voor vandaag is Portage Valley waar we een cruise van ongeveer een uur gaan maken naar de Portage gletsjer. De rit naar Portage Valley duurt een uur en een kwartier. We rijden over de Seward highway, een weg die in de top tien van de mooiste highways van Amerika staat. Links van ons de hoge bergen van de Alaska Range, kijk uit naar berggeiten zegt onze chauffeur Derek. Rechts van ons het brede water met zijn zandbanken van de Turnagain Arm, waar beluga’s (witte walvissen) zwemmen volgens Derek. Waar moet je nu naar kijken? Je komt hier ogen tekort.

Een aantal mensen in onze groep denkt dat ze het mooiste gedeelte van deze cruise al gezien hebben. Dan zijn ze dus nog niet in Portage Valley geweest. Als je de vallei nadert dan zie je overal rond je heen gletsjers, de een nog mooier dan de andere. De Portage gletsjer, het doel van deze trip, komt pas in zicht als we een eindje met ons kleine schip hebben gevaren. Maar die is dan ook het meest indrukwekkend van allemaal. Een grote gletsjer die helemaal uitkomt in zee. Als je goed oplet kun je hele stukken van de gletsjer zien afbreken, hierdoor ontstaan ijsbergjes die langzaam langs ons schip drijven. Zowel de stuurman van het schip als de parkranger die mee is aan boord, vertellen ons hoeveel geluk we hebben met het stralende weer. Alle leden van de groep vinden het fantastisch mooi.

Portage gletsjer
Portage gletsjer

Onderweg naar de volgende bestemming maken we een stop van een uur bij het Alaska Wildlife Conservation Center. Een hersteloord voor inheemse dieren van Alaska die gewond of oud zijn en die het anders niet zouden hebben gered. Mijn groep geniet ook hier weer volop van. Dat we hier ook nog langs zouden gaan was voor iedereen een verrassing. Om half zes vertrekken we richting ons hotel. “Nu breng ik jullie naar het hotel waar jullie de komende twee dagen zullen verblijven” zegt Derek. Hij voegt er aan toe dat dit hotel, het Alyeska hotel, het mooiste hotel van heel Alaska is. Dat willen we eerst toch wel eens even zien. Eenmaal aangekomen bij het hotel blijkt dat Derek gelijk heeft. Wat ziet dat er mooi uit. Het heeft nog wat bijzonders ook. Het is een ski resort dat het maar tweehonderd meter boven de zeespiegel ligt. Het laagst gelegen ski resort van de hele wereld. Maar je kunt er skiën. Zelf nu nog in augustus zijn de bergtoppen achter het hotel wit.

Alaska Wildlife Conservation Center
Alaska Wildlife Conservation Center