Reisverslag Alaska, deel 6

Cruise Travel en Holland America Line hebben een unieke 16-daagse droomreis naar Alaska samengesteld. De reis is begonnen met een 8-daags landprogramma dat gevolgd wordt door een 8-daagse cruise van Seward naar Vancouver. Tom Matze is mee als begeleider en deelt via ons blog zijn ervaringen.

Zaterdag 23 augustus, Alyeska Resort

Na een goede nachtrust en een ontbijt in een van de vele restaurants zijn alle leden van de groep het erover eens, het Alyeska Resort waar we nu verblijven is vast het beste hotel van Alaska, in ieder geval het mooiste. We hebben weer een dag om vrij te besteden en die wordt heel verschillend ingevuld. Populair zijn de Prince William Sound Cruise en Sixmile Creek Whitewater Rafting. Bij de Prince William Sound Cruise reis je met een high speed catamaran langs 26 gletsjers en heb je grote kans om onderweg allerlei soorten wild te zien. Zoals zeehonden, zeeotters en verschillende soorten walvissen waaronder de humpback whale (de bultrug walvis). De rafttrip, het wildwatervaren, is wat voor de durfals. Met zes tot acht man in een rubberboot de rivier af. Het water is best wild en aangezien het smeltwater is dat rechtstreeks van de gletsjers komt, dus ijs- en ijskoud. Gelukkig krijgt iedereen die daaraan meedoet speciale kleding.

Het Alyeaka Resort

Een groot deel van de groep blijft in de buurt van het hotel. Dat kan heel goed want het is niet alleen een mooi hotel, er is nog van alles te doen ook. Een gratis shuttlebus waarin je zo vaak als je wilt kunt in- of uitstappen, rijdt de hele omgeving rond. Zo is het gemakkelijk om ook nog even in het dorpje vlakbij, waar heel veel verschillende winkeltjes en restaurantjes zijn, te gaan kijken. De grootste attractie van het hotel is echter de Alyeska Aerial Tram. Een kabelbaan met een gondel voor 60 passagiers brengt je vanaf het hotel naar een hoogte van ongeveer 700 meter. Boven is een restaurant waar je iets kunt eten of drinken met een terras waar vanaf je de hele Girdwood Valley kunt overzien. De vallei is helemaal uitgesleten door een gletsjer. Aan de ene kant de Turnagain Sound, aan de andere kant de bergen met de zeven gletsjers van het Alaska Chugach State Park die vanuit het hotel te zien zijn. Het restaurant is bovendien een uitgelezen plek om een mooie wandeltocht te beginnen. Het is zo nu en dan even klimmen maar je wandelt over het dak van de wereld. Je kunt op deze paden net zo eenzaam zijn als je zelf maar wilt. Hoe verder je loopt, hoe minder mensen je tegenkomt. Tot je uiteindelijk echt helemaal alleen bent in deze wonderlijke wereld. En had ik het nog niet verteld? Het is vandaag weer een prachtige dag, met volop zon.

Ik wil de prestatie van een echtpaar in onze groep niet onvermeld laten. Hij en zij allebei in de zestig. Dit echtpaar is niet met de kabelbaan naar boven gegaan, maar is gaan lopen. Om elf uur weggegaan en om twee uur waren ze boven. Ruim zeshonderd meter klimmen. Mijn grote complimenten. Het was voor mij ook nog even spannend. Want terwijl ik samen met een groep anderen op mijn gemakje naar boven gleed, zagen we allemaal van boven af een zwarte beer midden op het pad onder ons naar beneden lopen. Zouden ze die tegengekomen zijn?

Aan het einde van de middag stromen de verhalen binnen. De Prince William Sound Cruise is prachtig geweest. Zo veel gezien. En het raften was fantastisch. Even hard werken, maar meer dan de moeite waard. En mijn helden zijn de beer niet tegen gekomen. Beren houden helemaal niet van mensen en gaan er liever vandoor dan je tegenkomen. Zelf ga ik vanmiddag nog even naar Moose Meadow. Een groot stuk weidegebied in de buurt van het hotel waar vaak elanden rondlopen, deze middag ook. Elanden zijn zulke mooie beesten om te zien. Maar voor hen geldt het zelfde als voor beren, altijd voorzichtig zijn en niet te dichtbij.

Liggende eland