Reisverslag Alaska, deel 7

Cruise Travel en Holland America Line hebben een unieke 16-daagse droomreis naar Alaska samengesteld. De reis is begonnen met een 8-daags landprogramma dat gevolgd wordt door een 8-daagse cruise van Seward naar Vancouver. Tom Matze is mee als begeleider en deelt via ons blog zijn ervaringen.

Zondag 24 augustus, Seward

Er zijn van die plaatsen waar je eigenlijk helemaal niet weg wilt. Het Alyeska Resort Hotel is er daar eentje van. Maar het reisschema is onverbiddelijk, om negen uur in de ochtend moeten we in de bus zitten. De reis gaat vandaag naar Seward, waar de Oosterdam op ons ligt te wachten.

De tocht er naar toe duurt ongeveer twee uur. We volgen eerst weer de Turnagain Arm en buigen dan af, de eerste bergpas over. Het weer klaart gelukkig een beetje op. Het wordt droog en de bergtoppen verschijnen weer. Het is ongelooflijk hoeveel gletsjers er zijn in Alaska, overal waar je kijkt zie je ze. Ik vind dat zelf wel een van de grootste verschillen met Noorwegen. Ik heb een aantal keren die vergelijking horen maken. Vanuit de bus wordt weer druk uitgekeken naar beren en elanden. Wat me ook opvalt, is dat hier nergens reclameborden langs de weg staan. Dat is in Alaska bij de wet verboden, verklaart Derek, omdat die het landschap verpesten. Daar kunnen ze in de “lower 48” wat van leren. De “lower 48”, zo duidt men in Alaska de rest van de Verenigde Staten aan, refererend aan de 48 staten die ten zuiden van Canada liggen.

“Daar ligt jullie schip!” Derek ziet de Oosterdam als eerste. Weer enige opwinding in de bus, spannend om te gaan overstappen van het landprogramma naar een verblijf van acht dagen op zee. De Oosterdam is het enige cruiseschip in de haven. Bijna verscholen achter een zee van jachten maar tegen een indrukwekkende achtergrond. We zetten nog twee mensen af die op excursie gaan en dan mogen we inchecken. Zoals gewoonlijk gaat dat heel vlot, voor de lunch zijn we aan boord en kunnen we meteen wat eten in het Lido restaurant. Dat ziet er allemaal weer lekker uit.

De Oosterdam in de haven van Seward
De Oosterdam in de haven van Seward

Het schip vertrekt pas om acht uur in de avond dus hebben we nog een hele middag om Seward te verkennen. Ooit getroffen door een aardbeving en een tsunami waardoor de oudste dingen verdwenen zijn, maar ondanks dat een schilderachtig plaatsje. Als je er oog voor hebt, dan kun je hier mooie foto’s maken. Er is ook een aquarium. Veel van onze gasten gaan daar naar toe maar je kunt hier ook gezellig rondwandelen. Het is de tijd van de zalm en overal waar je in de riviertjes kijkt, zie je ze zwemmen. Dat trekt natuurlijk heel wat vissers, niet alleen beren, maar ook mensen vanuit de hele Verenigde Staten. Ik maak een praatje met twee zalmvissers. Ze hebben succes zie ik aan hun vangst. Ik vraag ze om er allebei eentje te laten zien voor de foto en dat willen ze wel. Ze zijn zo trots als een aap. Als tegenprestatie moet ik wat met ze gaan drinken. Leuk, het schip vertrekt voorlopig toch nog niet.

Canadese vissers

Om zeven uur is echt iedereen aan boord. We hebben gehoorzame passagiers want bij de reddingsoefening ontbreekt niemand. Daar zijn we dan ook snel mee klaar. We zetten koers richting Glacier Bay, het schip deint zachtjes op de golven. Morgen is het de eerste dag op zee. Dan heeft iedereen de gelegenheid om dit prachtige schip op zijn gemak te verkennen. Voor onze gasten heb ik dezelfde avond nog een bijeenkomst ingelast voor vragen of opmerkingen. Daar wordt flink gebruik van gemaakt want voor een aantal is het de eerste cruise en dat maakt het extra spannend.