Reisverslag groepsreis Japan – Dag 5 – Kyoto

Gedurende 19 dagen zijn de  deelnemers aan onze groepsreis Japan op weg door en om Japan. De reis bestaat uit een landtour van 8 dagen, gevolgd door een cruise van 9 dagen op de Diamond Princess. De reisbegeleiders doen verslag van hun belevenissen tijdens de reis.

japan groep

Begin van de dag

De dag begint met een iets later ( 7uur ) ontbijt, in het hotel. Deze hele dag zijn we in/rond Kyoto. Achtereen volgens bezoeken we vandaag het Gouden Paviljoen, het Nijio Kasteel, dan weer een smaakvolle Japanese Set Lunch, waarna we naar de Kyomizu-schrijn gaan. Dan verlaten we deze wijk en gaan naar de Fushimi Inari Schrijn met z’n tienduizenden Torii’s en we sluiten de dag af met een wandeling door Gion, de Geishawijk van Kyoto. Wat een dag met indrukken, die wordt afgesloten met een Traditioneel Diner in het Gion-gebied.

Tempel bezoek

Schitteren gelegen in noordwest Kyoto, omringd door een mooi park en een aantal tempels, was dit oorspronkelijk een villa van een Shogun, waarna na zijn dood in 1418 het een Zen-tempel werd van de Rinzai-sekte. De theetuin is een oase van rust, evenals de leefruimte van de vroegere hoofdabt (Hojo). Met name ’s morgens vroeg en later in de middag, tegen sluitingstijd, heerlijk om in het Gouden Paviljoen-park te verblijven. Helaas niet van binnen te bezoeken. Dat is niet meer toegestaan na 1955, nadat enkele jaren daarvoor het paviljoen is afgebrand, aangestoken door een ‘doorgedraaide’ monnik. Maar vooruit, de volgende ‘attractie’ wacht, het Nijio-Kasteel.

In het centrum van Kyoto ligt dit mooie kasteel. Als residentie van de eerste Shogun, Tokugawa Ieyasu, in 1603. Omgeven door een gracht met vrij steile, nauwelijks te beklimmen wanden, staat dit kasteel in een uitgebreid park. Met ook weer vele bijgebouwen. We lopen gezamelijk op onze sokken langs de kamers die allen beschilderd zijn in de zogenaamde Sumi-é Style. Heel erg mooi, vol met kraanvogels, bomen (met name pine-tree) en vijvers.

Lunch & Pure Water Tempel

Dan is het alweer lunchtijd…. De lunch vindt plaats in Oost-Kyoto en is een Japanse Set Lunch. Een zogenaamde Tonkatsu, gegrilde, gesneden varkensvlees ( vergelijkbaar met babi-pangang zonder saus en met een krokant korstje). Met natuurlijk ook diverse exotische side-dishes.

Na de lunch lopen we naar de Kiyomizudera (tempel). Deze “Pure Water Tempel” staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is werkelijk schitterend gelegen in de heuvels. Het geheel bestaat uit diverse tempels, een pagode en bijzondere tuinen en paden. Opgericht in 780 naast de toen reeds bestaande waterval.

Een deel van de Otowa waterval is omgeleid, zodat bezoekers uit één van de drie stroompjes, via een lange stok met een kopje er aan, kunnen drinken. Drie stroompjes voor lange levensduur, succes op school en een liefdevol leven. Maar… drinken van alle drie is hebzuchtig!

Higashiyama

Na dit bezoek wandelen we door het Higashiyama-district. Met name de smalle, oude “zaka’s” zijn bijzonder om te bewandelen. Speciaal de smalle, steile straatjes van Ninnenzaka en Sannenzaka zijn heel schilderachtig. Trouwens, zaka betekent ook nog zoiets als vallen/struikelen/uitglijden, dus bij nat weer even uitkijken met lopen over de ‘kinderhoofdjes’. De straatjes bij elkaar vormen een weg van ongeveer 2 kilometer tussen de zojuist bezochte tempel en het iets noordelijker gelegen Filosofen pad. Maar daartussen in de zeer nabije omgeving liggen tientallen tempelcomplexen en het pad eindigt dan bij het Zilveren Paviljoen. Helaas zal dat een volgende keer moeten, want we gaan weer verder.

Hierna bezoeken we de Fushimi Irani Schrijn, die we na een goed half uurtje rijden bereiken. Wellicht heeft u deze al eens gezien in het programma van ‘Erica op reis’, waarin mevrouw Terpstra een stukje onder de Torii’s door wandelt. Enige jaren geleden ben ik de hele berg op/af gegaan (± 4 uur) wat een geweldige ervaring was. Zeker als je alleen maar Japanners tegenkomt die allemaal vriendelijk Konichiwa (goeiedag ) zeggen. Maar, toegegeven,  als je 15 dagen in Kyoto verblijft, kun je die dingen wel makkelijker doen.

Torii’s

Alle Torii’s (er staan er meer dan 10.000) zijn –uit dankbaarheid- geschonken. Deze schrijn wordt ook als bescherming voor business gezien. Rijke bedrijven laten (zeer) grote neerzetten en minder bedeelden kleine/dunnere. Vele zijn naderhand zeer kunstig beschreven met namen van de bedrijven of de eigenaren. Zoals vele Japanse bijzonderheden is ook hier weer iets mee. De teksten zijn namelijk aan de achterkant (gezien van de voet van de berg naar boven) van de staanders getekend, zodat je even stil moet staan, omkijken en bewust moet lezen. Gelijk aan de Japanse tuinen waar stapstenen in bochtjes geplaatst zijn, zodat je telkens even stil moet staan om te kijken naar de plantjes, beeldjes, vijvertjes, lantaarns, waterbassins, etc. etc. En natuurlijk zijn ze ook zo geplaatst dat de boze geesten in de bochten de weg kwijtraken.

Geishawijk

Tegen 18:00 uur gaan we naar Gion, de Kyoto Geishawijk. Ook deze wijk is heel makkelijk te belopen, want zoals in bijna heel Kyoto ligt er een ruitpatroon van straten. Precies zoals in de begintijd –rond 800-  van de Chinese stad Xian. In deze wijk zijn nog vele theehuisjes en restaurantjes waar je vermaakt kan worden door Geisha’s en Maiko’s (leerling Geisha’s). Weliswaar voor een niet onaanzienlijk bedrag wordt er met u geconverseerd en worden uw drankjes gevuld. Ook speelt zij muziek en danst zij. Soms wordt een (mini-)theeceremonie opgevoerd.  Terwijl we rondwandelen, overleg ik met de gids of we wellicht niet beter een ander weggetje kunnen nemen, waar volgens mij meer kans is om rond deze tijd iets spannends (=Geisha) te zien. Want dit straatje ligt aan de achterkant van de restaurants, waar ook een ingang is, zoals de artiesteningang. Eén geisha in een langsrijdende taxi is door enkele medereizigers gezien.

Na alle indrukken van vandaag hebben we Kyoto gehad. Maar voor de echte liefhebbers van mijn groep: volgende week, als we met de cruise in Maizuru, zijn kan er nog een excursie geboekt worden naar Kyoto. Maar nu op naar het Chanko Nobi Stew Diner, de Japanse Haute Cuisine. In de omgeving van alle tempels in de Oost-bergen, waar de high class komt. Na het diner nog een half uurtje rijden naar weer zo’n mooi hotel aan het Biwako-meer.