Reisverslag groepsreis Japan – Dag 6 – Shirakawa-go

Gedurende 19 dagen zijn de  deelnemers aan onze groepsreis Japan op weg door en om Japan. De reis bestaat uit een landtour van 8 dagen, gevolgd door een cruise van 9 dagen op de Diamond Princess. De reisbegeleiders doen verslag van hun belevenissen tijdens de reis.

Shirakawa-go

Na het ontbijt vertrokken we om 08:00 uur  richting de Japanse Alpen. Een ritje van zo’n 3 uur naar Shirakawa-go. Dit is één van de historische Japanse dorpen die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Het dorp omvat vele huisjes en huizen, waarvan sommige wel 250 jaar oud zijn en zijn gedekt met soms wel een halve meter dik riet. Zelf heb ik een soortgelijk dorp, Hida no Sato, eens bezocht. Totaal zijn er 5/6 van deze plaatsen die redelijk bereikbaar zijn. Meestal staan de huizen gegroepeerd rond een meer of wat rijstvelden. De daken zijn allemaal gebouwd zonder één spijker en van dikke balken. De steile daken zijn nodig , want in deze regio vallen enorme hoeveelheden sneeuw (misschien heeft u wel eens de foto’s gezien waar de weg vrij is en aan weerskanten tot wel 6 meter hoge sneeuwwallen zijn) en dat kan dan van de daken afglijden.

Nostalgie & Lunch

Bij deze dorpen speelt bij mij wel wat nostalgie mee, als oud rietdekker uit een rietdekkersfamilie met zo’n 8- tot 10-tal van deze handwerkslieden. Dus uiteraard ook wel leuk om daar wat over te vertellen tijdens de busreis erheen. In deze mooie omgeving en de behouden huizen is het fijn om een uurtje te verblijven. Sommige huizen zijn als museum ingericht.

Voor de lunch stoppen we bij een soort wegrestaurantje. De lunch is deze keer toch weer speciaal, want we hebben Hida-Takayama beef. Deze beef is na de Kobe-beef één van de zachtste die er bestaat.  Mmmmm, lekker! Oók van gemasseerde koeien die bier drinken, en de ‘massageolie’ is saké.

Takayama

Zo rond half 4 komen we in Takayama aan.  Samen met het plaatsje Gero is Takayama bekend om de vele warmwaterbronnen. Soms zijn deze zelfs gewoon langs de weg te gebruiken om op de rand te ziten, met broekpijpen opgerold lekker ontspannen voor vermoeide voeten. In Takayama bezoeken we het museum Yatai Kaikan, waar vele originele onderdelen van de jaarlijkse festivals (Matsuri) worden bewaard, onder andere 4 van de 11 draagbaren. Dit Takayama-festival is samen met de Matsuri van Gion in Kyoto, Japans beroemdste festival.

Vervolgens brengen we een bezoek aan de oude handelaar straten, welke bestaan uit vele oude houten huizen. Veel huizen zijn nog steeds als woning in gebruik, maar ook als winkel, galerie, koffiehuis en zelfs Sakebrouwerij, sommige zelfs al eeuwen. De brouwerij is te herkennen aan een bos aren van graan voor de deur. Na de wandeling door de oude straatjes rijden we naar ons hotel, het Takayama-Green Hotel, een minshuku-style hotel, ook weer met een fijne onsen, wat zeg ik, zelfs twee. Een grote en een kleine. Maar wel hier ook sekse-gescheiden. Enkele van mijn medereizigers keken er al naar uit, na de vorige twee keer. Ze worden zowaar echte Japan liefhebbers. Vanavond kunnen we gebruik maken van het hotel-buffet, met een keuze uit Japanse, Chinese en Westerse gerechten.