Reisverslag groepsreis Japan – De cruise – Nagasaki

Het cruise gedeelte van de Japanreis is inmiddels begonnen. Gedurende 9 dagen verblijven de deelnemers op de Diamond Princess. De reisbegeleiders doen verslag van de bestemmingen die ze bezoeken.

Vertrek uit Busan

Eerst even terug naar gisteravond, opnieuw hadden we een afscheidsshow op de kade. Dit was elke avond vlak voor vertrek het geval. Veelal met traditionele zang, dans en muziek, maar in Busan was er ook moderne hiphop-muziek en zelfs Abba. Ook was er een aangepaste show van de Diamond Princess singers and dancers, omdat het vliegtuig van de geplande artiest niet kon landen door het slechte weer.

Enigszins vertraagd door een mechanisch mankement, op weg naar Nagasaki. Omdat we opnieuw Japan in gaan, moeten we weer diverse formulieren invullen en onze paspoorten laten zien. En dat voor 2.500 passagiers. Een custom declaration formulier en een landing card. ’s Morgens een Immigration Inspection door de Japanse douane.

Bezoek aan Nagasaki

Het schip ligt vlakbij een aantal interessante bezienswaardigheden aangemeerd. Te noemen zijn Glovers Garden, een heel mooie omgeving van Engelse handelsdelegaties. De Schot Glover kwam in 1859 naar Nagasaki en startte een handel in thee, scheepsbouw en kolen. Dat trok andere Engelsen aan en zo groeide een en ander uit tot een mooi park met vele nog steeds bestaande villa’s. Dichtbij liggen de Dutch Slopes, heuvelachtige paden waar de Hollandse handelaren gevestigd waren. Ook Dejima en Chinatown liggen op loopafstand (of 2 tramhaltes ). Dejima is een zeer goed geconserveerd geheel, bezocht door vele Japanse schoolkinderen in het kader van hun geschiedenislessen. Een gids vertelde een en ander over de bijzonderheden aan de hand van een leuk fotoboek. In dat boek stonden ook foto’s van de familie Siebolt. Titia Siebolt is erg bekend in Japan, want zij was de eerste westerse vrouw die in Japan kwam. Zij staat op vele tekeningen afgebeeld, vaak samen met haar dochter.

Japan Nagasaki Dutch Slopes

Van Dejima (Jima is een soort schiereiland) is het slecht een paar honderd meter lopen naar Chinatown. Blijft leuk, al die kleine winkeltjes en eetstalletjes.

Uiteraard waren er vanaf het schip ook weer veel excursies te boeken. Zoals het Peace Memorial Park, Atomic Bomb Museum, Arita (de geboorteplaats van het Japanse porselein) en mount Inasa (met een gondellift naar de top op ruim 335 meter). En aan de reacties van ons reisgezelschap te horen waren ze allen zeer enthousiast. Ook over het weer, dat vandaag weer prachtig was, een zo goed als strak blauwe hemel met een felle zon. Dus zo nu en dan even de schaduw opzoeken. Voor het schip weer vertrekt gauw nog even naar terminal om wat te internetten en dan weer de sailaway-party, waarna iedereen zich ging klaarmaken voor de tweede formele avond. Geeft wel een bijzonder gevoel als bijna alle passagiers zo feestelijk gekleed gaan.

Japan Nagasaki Beelden