Oceania Cruises: de beste keuken op zee?

“Een cruise, is dat niet iets voor hoogbejaarden?” Of: “Een verzameling malloten als in de tv-serie ‘The Love Boat, dat is toch een cruise?” Twee meningen die, om het maritiem te zeggen, kant noch wal raken. Een cruise kun je beter vergelijken met een superhotel, met een sterrenrestaurant, met topentertainment, met internationale sightseeing, met sportieve activiteiten en met luierend zonnebaden. En dat dan allemaal inéén. Voor alle leeftijden. Een cruise is een super-de-luxe vakantie met, nog een keer maritiem: een zee aan mogelijkheden.

Culinair journalist Ton de Zeeuw ging met Cruise Travel een dag aan boord van de Marina van Oceania Cruises.

Neem bijvoorbeeld de Marina van Oceania Cruises. We zagen haar liggen aan de terminal in Amsterdam, achter het Centraal Station. Net aangekomen uit Engeland, later doorvarend naar de Baltische hoofdsteden. En in de tussentijd de gasten gelegenheid biedend de Nederlandse hoofdstad te bekijken. Wat een architectonisch wonder: een schitterend wit gebouw op zee met allemaal balkons. Waarachter zich, naar we later ontdekten, luxe hotelkamers bevinden. Over zeezicht gesproken …

ocemar104

Via een corridor bereik je dat schip in een opgewonden vakantiesfeertje met je tickets en je paspoort in de hand en je stapt dan de wereld binnen van verwennerij en totaal relaxen. Terwijl beneden, op die kade, het fourageren doorgaat, de lorries met groenten en fruit die naar binnen rijden, de pallets met frisdranken en zuivelproducten, de karren met verse broodartikelen, de koelwagens met vlees en vis. Onvoorstelbaar wat er in de muil van zo’n drijvend zeekasteel verdwijnt. Allemaal voor ons, voor de gasten, voor de verwende ‘cruisers’.

Weelde
Hoewel op het eerste gezicht indrukwekkend, moeten we de afmetingen relativeren. De Marina is dan wel twee keer zo groot als de andere drie schepen van Oceania Cruises maar zij blijkt van gemiddelde grootte. Er kunnen 1250 gasten aan boord, terwijl de zusterschepen er ‘slechts’ 684 plaats kunnen bieden. De schepen van deze ‘kleine’ afmetingen bieden veel voordeel omdat het er niet zo massaal is en havens kunnen worden aangedaan die voor grotere cruisers onbereikbaar zijn. De inrichting is als die van een luxe hotel in een wereldstad: elegant en stijlvol.

Wat een weelde trouwens op zo’n schip. Je weet niet waar je het eerst naar moet kijken (en intussen onderga je ook de uitgekiende balans, je merkt niet dat je niet meer aan land bent). In de receptiehal van de Marina springt direct een statige, door Lalique ontworpen, trap in het oog. De inrichting is als die van een luxe hotel in een wereldstad: elegant en stijlvol. Er is gebruik gemaakt van materialen als kristal, marmer, graniet en dure houtsoorten en de geluiddempende vloerbedekking imponeert door afmeting en design. Bij dat alles is zorgvuldig de Engelse landhuisstijl doorgevoerd.

ocemar600

Oceania Cruises
Oceania Cruises

Theater
Verdere inspectie leert dat het schip aangenaam ingerichte bars en lounges heeft, de laatste voorzien van wollen tapijten en lederen stoelen. Hier kun je, met een drankje in de hand, genieten van professioneel entertainment dat zich in sommige gevallen afspeelt op heuse theaterpodia met uitgekiende decors en belichting.

En als hoofdschotel een klassieke Wellington van kalfslende met paddenstoelen en parmezaan. Voorbeeldige cuisson.

Ook is er aandacht voor een ander soort vermaak: in het uitgebreide Canyon Ranch Spa kan de gast terecht voor ontspannende massage- en schoonheidsbehandelingen. En het modern ingerichte fitness center biedt alles voor een complete workout. Terwijl je je in het Bon Appétit Culinary Center kunt bekwamen in het zelf bereiden van gerechten onder leiding van echte koks. Uiteraard komt in zo’n ambiance ook de inwendige mens aan bod. Er zijn op de Marina tien verschillende eetgelegenheden, waarvan zes een open zitting bieden en waar fijnproevers hun hart kunnen ophalen.Als lid van de Chaîne des Rôtisseurs zorgt de rederij ervoor dat er gevarieerde maaltijden van uitstekende kwaliteit worden voorgeschoteld. Mede door de inbreng van de bekende Franse chef-kok en auteur Jacques Pépin krijgt ieder diner culinaire allure. Vooral in de Grand Dining Room, die imponeert met een ruim vier meter hoog plafond en een prachtige Svarovski kristallen kroonluchter die bijna de gehele ruimte beslaat.

Standaard
De executive chef-kok van de Marina, Chris Belin, ziet erop toe dat elk restaurant een eigen keukenteam heeft. In totaal stuurt hij 36 koks aan. “Wij willen vooral jonge mensen in onze keukens”, zegt hij, “om ze te laten wennen aan onze gastronomische standaard. Daar leren ze van.” Zelf begon hij in Frankrijk op zijn 14e en vier jaar later vestigde hij zich in Engeland waar hij kookte in het Londense Dorchester Hotel en later in het driesterrenpaleis The Waterside Inn. In 1998 begon hij bij Oceania Cruises.
Wij proefden na zijn zilte en aardse amuse van aardappeltjes met kaviaar en bieslook (en bij een glas frisse Chileense sauvignon Blanc) een vakkundig bereide risotto van asperges met provolone en truffel. Gevolgd door sappige kreeft met sabayon van bisque. Lekker! En als hoofdschotel een klassieke Wellington van kalfslende met paddenstoelen en parmezaan. Voorbeeldige cuisson. Mooi ook het donkerrode glas merlot erbij. Het even klassieke als smakelijke dessert ‘iles flottantes’ van eiwitschuim in vanillesaus, besloot de maaltijd.
De chef: “Onze menu’s gaan een maand mee. We veranderen ze nooit, tenzij er een schotel bij is die niet lekker wordt gevonden. Wij doen wat de gasten willen.” Zijn inkoopcyclus is gebaseerd op tien dagen. “We hebben goede vershoudcondities aan boord. We houden niets over. En we kunnen goed recyclen.”

ocealg611 ocealg529

Werelds
Verdere culinaire plekken aan boord zijn de specialiteitenrestaurants waar Aziatische, Italiaanse of grillgerechten worden bereid, naast een Terrace Café waar informeel binnen of buiten kan worden ontbeten of geluncht en waar je ’s avonds kunt aanschuiven voor heerlijke verse gegrilde kreeft. In alle gevallen is er geen vaste tafelzitting, dus je eet wanneer en met wie je wil. Hoewel het er ’s avonds netjes aan toe gaat is een
smoking en galajurk geen verplichting; elegant casual is het kledingvoorschrift.Aan de inrichting van de hutten is veel aandacht besteed. Ze zijn smaakvol en compleet: badjassen en slippers zijn niet vergeten, evenals de internetverbinding. Naast fraaie standaard hutten biedt de Marina prachtig ingerichte suites, waarvan 90% een teakhouten privébalkon heeft. De Owner’s suites zijn ontworpen en ingericht door Ralph Lauren Home. Alle suites bieden bovendien butlerservice.

ocemar202Balcony-Suite

Wilt u ook eens een cruise met de Marina van Oceania Cruises meemaken? In oktober is er bijvoorbeeld een unieke cruise met golfarrangement. Of vaar mee rondom Zuid-Afrika met de Nautica in november.